Londoni Cassi ärikooli ettevõtlusprofessori Julie Logani uuringu järgi peab 35% USA väikeettevõtete omanikest end düsleksia – lugemis- ja kirjutamisraskuste – all kannatajaks. Samal ajal moodustavad düslektikud USA elanikkonnast vaid kümnendiku. Düslektikud saavutavad teistest paremaid tulemusi: nad delegeerivad oluliselt rohkem ülesandeid alluvatele, saavad suurepäraselt hakkama suulise suhtlemise ja probleemide lahendamisega ning neile kuulub teistest kaks korda sagedamini kaks või enam firmat.

Andekad laveerijad

“Avastasime, et edukad düslektikud on pidanud oma puudusi kompenseerivate oskuste arendamiseks elus palju raskusi ületama,” ütles Logan New York Timesile. “Düslektikud on erakordselt andekad probleemidest mööda laveerima.” Logani kuue aasta tagune Briti väikeettevõtjate uuring tuvastas, et seal oli düslektikuid viiendik. Nende märksa suurema protsendi Ameerika ettevõtjate seas paneb Logan USA koolisüsteemi arvele, kus hakatakse düslektikute õpiprobleemidega tegelema varem ja efektiivsemalt. Kuid suurfirmade juhtivtöötajate hulgas on düslektikuid vaid sajandik – koosneb nende tegevus ju suures osas vaid lugemisest ja kirjutamisest.

Tippärimeestest kannatavad düsleksia all näiteks Virgini kontserni asutaja Richard Branson ja IT-firma Cisco Systems juht John T. Chambers. Paljundamistöökodade keti Kinko’s asutaja Paul Orfalea, kes on praeguseks küll firmast lahkunud, tunneb aga oma düsleksia ja keskendumisraskuste üle peaaegu uhkust. Ta peab oma põhieeliseks mõistmist, et on sunnitud oma puuduste tõttu olulisi ülesandeid alluvatele delegeerima. “Minu moto on: igaüks suudab teha mida tahes minust paremini,” on öelnud Orfalea.