?Miks peaksin kellelegi maksma, et kaks arvutit saaksid omavahel infot vahetada?? osutab ärimees Aivar Merisalu AS-i Telema ärile. Merisalu sõnul võimaldab keskserveri süsteem infomonopoli, tegelikult kahe arvuti vahele kolmandat vaja ei ole.

Merisalu on alkoholi hulgimüügiga tegeleva ettevõtte AS Avallone juht, kes eelmainitud skeemi vältimiseks suutnud luua ka selles valdkonnas oma ettevõtte MobileJava.

Süsteem töötab nii, et MobileJava e-dokumendi moodul loeb majandustarkvarast arve või tellimuse andmed ja moodustab nende põhjal e-dokumendi. Süsteem võimaldab arve muuta saajale sobilikku vormi, sest eri ettevõtted kasutavad erinevat majandustarkvara ? näiteks Kaupmees AS komadega eraldatud andmeid (CSV), Selverid-Kaubamajad XML-vormi jne. Siis saadetakse arve e-postiga saaja just selleks loodud e-posti aadressile või ftp-serveri kaudu. Kui partneril on MobileJava või enda programmeerijate loodud väike moodul, lisatakse arve otse majandustarkvara baasi.

Turvalisem tee

Ka Telema süsteemi puhul kasutatakse arvutisse installeeritavaid tarkvaraliideseid, kuid samas ka keskserverit. See tähendab, et kõigepealt saadab tarnija arve Telemale, mille süsteem töötleb dokumendi vajalikku vormi ja edastab selle partnerini.

Siiani konkurentide vahel otsest sõda ei ole olnud, sest suurettevõtted kasutasid tihtipeale mõlemat paralleelselt, kuid AS-i Prisma Peremarket hiljutine otsus kasutada vaid Telemat puhus sõja lõkkele. Nimelt otsustasid firma Soome juhid, et MobileJava e-posti või ftp-servereid kasutav süsteem võib olla ebaturvaline ja seega peavad kõik Telemat kasutama. Kliendid, kes ei taha Telemaga ühineda, enam kaupa pakkuda ei saa.

See oli kulukas uudis Prisma hinnanguliselt 200 kaubatarnijale, kes Telemat ei kasutanud. ?Kui võtta aluseks miinimum, ehk igalt tarnijalt tuhat krooni kuus, siis teenib arvetevahendaja mitte midagi tehes 200 000 krooni kuus,? märgib Merisalu.

Ohtutu konkurent

Telema juhatuse esimehe Toomas Veersoo sõnul oli tegu ühe firma valikuga, mis turul konkurentsi ei ohusta. Merisalu väite, et raha võetakse kahe arvuti vahele kolmanda paigutamisega, lükkab ta ümber. ?Meile ei pea maksma, et kaks arvutit saaksid omavahel suhelda. Küsime raha selle eest, et tellimus või arve jõuaks sinna, kuhu vaja, selliseks ajaks, kui kokku lepitud,? ütles Veersoo.

Veersoo toob võrdluseks operatsioonisüsteemid ? miks kasutab enamik inimesi ja ettevõtteid Windowsi, kui saadaval on ka tasuta Linux. Teisest küljest viitab ta ka turvalisusele ja usaldusväärsusele ? e-postiga on pahatihti probleeme ning ftp-serverid rünnakute suhtes tundlikud.

Tagatipuks on loodud veel üks e-arvete süsteem arved.ee, mille taga on energiamonopol, mobiilsidefirmad ja teised suur-ettevõtted. ?Kui peaksime olema infomonopol, siis see on veel suurem monopol, ainult, et teisele sihtrühmale ? business to customer versus business to business,? märgib Veersoo.

Konkurendid

MobileJava

?? E-dokumente saab saata keskserveri vahenduseta, selleks on vaja osta 8000 krooni maksev programm. Iga aasta tuleb tasuda tuhat krooni hoolduskulusid sõltumata sellest, kui palju dokumente saadetakse.

Telema

?? Saatja läkitab e-dokumendi Telema serverisse, mis vahendab selle saajale, kes peab olema samuti Telema klient. Saatjal tuleb tasuda sõltuvalt dokumentide arvust ? tuhat krooni kuutasu pluss 0,1 protsenti ostukäibest.