Rahandusminister Jürgen Ligi tõdes uut keskkonda tutvustades, et tänu sellele peaksid vähenema riigihangete vaidlused. Meie eesmärk on, et kahe aasta jooksul tehtaks 50% riigihangetest selle keskkonna kaudu, märkis ta, vahendab aripaev.ee.

Ministeeriumi halduspoliitika asekantsleri Marek Helmi sõnul sisaldab veebikeskkond endas infoportaali ja riigihangete registrit. Keskkonna eelised on tema ütlusel kiirus, mugavus, läbipaistvus, keskkonnasäästlikus ja turvalisus.

Juurdepääsuõigused on keskkonnas seadistatud selliselt, et iga kasutaja pääseb ligi vaid teda puudutavatele andmetele ja dokumentidele. "Enne pakkumuste esitamist ja avamist on juurdepääs pakkumuse dokumentidele vaid pakkujal endal. Pärast avamist vaid hankekomisjoni liikmetel. Avalikkusel või registri töötajatel nendele andmetele ligipääsu ei ole," märkis riigiabi osakonna nõunik Maarika Tork.,

"Kasutaja peab end sisse logides autentima ID-kaardi või mobiil IDga ja kõigi kasutajate tegevus süsteemis logitakse. Logiandmed on näiteks audiitoritele või järelevalvele kättesaadavad ja rikkumised on tuvastatavad," lisas Tork.

E-riigihangete keskkonda aitasid luua Webmedia ning Datel, kellel oli projekti teostamiseks aega pool aastat. Webmedia juhatuse liikme Tiit Anmanni sõnul kaob uue keskkonnaga pakkujate peavalu. Enam ei ole vaja igasuguseid dokumente ja tõendeid riigihangete osalemiseks, märkis ta.