Elektrooniline keskkond säästab ettevõtjate aega ning muudab hankija ja pakkuja infovahetuse selgemaks ja läbipaistvamaks. 2011. aastaga võrreldes on e- hangete arv suurenenud kolm korda, teatas rahandusministeerium.

Aasta algusest peavad riigiasutused tegema vähemalt 50 protsenti plaanitud hangetest elektrooniliselt. Juba möödunud aastal viisid kümned hankijad üle poole oma hangetest läbi e-hankena. Riigihangete keskkond võimaldab hankeid ette valmistada, elektroonilisi pakkumusi koostada ja esitada ning neid menetleda.

„E-riigihanked parandavad ligipääsu riigihangetele, kiirendavad selle läbiviimist ning suurendavad protsessi läbipaistvust,“ ütles rahandusministeeriumi asekantsleri ülesandeid täitev Agris Peedu. „Ainult hankijate ja pakkujate koostöös saab riigihankes osalemist senisest sujuvamaks muuta.“

E-riigihangete arendamine on Euroopa Komisjoni prioriteet olnud juba aastaid ning uute riigihanke direktiividega liigutakse täielikult elektroonilise riigihankesüsteemi poole. „Eesti e-riigihangete keskkond on hea näide innovatsioonist ning Eesti edusamme on Euroopa Komisjoni poolt korduvalt tunnustatud,“ märkis Peedu.

Rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakond vastas 2012. aastal 1485-le nõustamispäringule, millest 76% esitasid hankijad. Kõige rohkem uuriti riigihanke osadeks jaotamise reeglite, pakkujate kvalifitseerimise ja 2012. aasta alguses kehtima hakanud lihthangete korra kohta. Uue teemana lisandus elektrienergia ostmine.

Võrreldes 2011. aastaga oli nõustamispäringuid 160 võrra rohkem. Rahandusministeerium pakub jätkuvalt ka riigihangete registri kasutajatele kliendituge ning korraldab pakkujatele ja hankijatele tasuta kasutajakoolitusi. Keskkonna kasutajasõbralikkuse suurendamiseks tehakse registris arendustöid ka sel aastal.