Euroopa Parlament tegi 8. oktoobril otsuse, mis peaks lõpetama vaidlused e-sigareti staatuse üle. Europarlamendi konservatiivide fraktsiooni survel jäeti tubakatoodete ja e-sigarettide turgu reguleerivast seadusest välja e-sigarettide määratlemine meditsiinitoodetena, mis oleks piiranud nende müüki ainult apteekidega.

Kui Elgery Grupi esindajad ja sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna meeskond septembri alguses kohtusid, et arutada e-sigarettide saatust Eestis, tunnistasid ministeeriumi esindajad Lehtsaare sõnul, et e-sigarettide reguleerimine seisis suuresti just Euroopa Parlamendi otsuse taga.

„Euroopa Parlament tegi oma otsuse paar päeva enne meie „etteastet“ – meie esitasime oma ettepanekud sotsiaalministeeriumile 10. oktoobril. EP seisukohad klappisid meie ettepanekutega, mis olid tegelikult juba nädalapäevad varem valmis. On tõesti väga meeldiv, et EP on meiega sama meelt,“ ütles Lehtsaar.

Enne ettepanekute üleandmist ministeeriumile lihviti EP otsusest lähtuvalt mõned punktid detailides üle, nagu näiteks nikotiinisisalduse ravimimäär e-vedelikes, et ühtlustada ettepanekud EP nägemusega. See peaks Lehtsaare sõnul regulatsiooni loomist Eestis lihtsamaks tegema. Uue Euroopa Parlamendi direktiivi peavad heaks kiitma kõik 28 ELi liikmesriiki, kusjuures iga liikmesriik juurutab oma regulatsioonid EP otsuse baasil.

Lehtsaar avaldas lootust, et erinevate huvigruppide tõmbetuuled nüüd vaibuvad ja need suitsetajad, kes eelistavad tavasigarettidele tubaka- ja tõrvavaba toodet, saavad seda peagi igati seaduslikult poodidest osta. „Me oleme kõik Euroopa Liidus ja meil kõigil peaks olema sarnased võimalused ühte toodet tarbida,“ ütles Lehtsaar, viidates sellele, et näiteks Saksamaa kohus otsustas juba aastaid tagasi, et e-sigaret pole ei tubakatoode ega ravim ja peaks olema vabas müügis.

Lehtsaart teeb siiski murelikuks, et e-sigarettide kohta tehtud uuringute tulemusi ignoreeritakse ja manipuleeritakse. Esimesel juhul ei arvestata uuringute tulemustega seetõttu, et neid pole tellinud mitte mõni konkreetne riik, vaid uuringu on teinud mõne igati väärika ülikooli professor omal initsiatiivil. Mõnigi neist on Nobeli preemia laureaat. Teisel juhul on aga uuringu kajastamisel välja toodud vaid negatiivsed asjaolud, mis on jäetud sealjuures mõõdetavasse taustsüsteemi panemata. „See on kurb ja naljakas. Väga kahetsusväärne, et nii tehakse,“ märkis Lehtsaar.

E-sigarettide müüjad loodavad, et kuna sotsiaalministeerium ise palus neid valdkonna reguleerimisel appi, ei võta regulatsiooni väljatöötamise protsess aastaid. „Esimesed sammud on astutud. Meie suur lootus on, et Eesti tarbija jaoks on nikotiinisisaldusega e-vedelik loetud kuude pärast vabamüügis kättesaadav,“ ütles Lehtsaar.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juht Aive Telling ütles Ärilehele, et e-sigareti reguleerimise teemaline arutelu jätkub ning ministeerium analüüsib esitatud ettepanekuid.

Euroopa Parlamendi seisukohad

  • Saadikute arvates tuleks e-sigarettide müüki reguleerida, aga sarnaselt ravimitega vaid juhul, kui neid esitletakse toodetena, millel on haigusi ravivaid või ennetavaid omadusi.
  • Turule viidavate toodete nikotiinisisaldus ei tohiks olla suurem kui 30 mg/ml, neil peaks olema terviseohu hoiatused ning neid ei tohiks müüa alla 18-aastastele.
  • Tootjad ja importijad peaksid esitama pädevatele asutustele tootemarkide ja -liikide kaupa loetelu kõikidest tootes sisalduvatest koostisainetest.
  • E-sigarettidele kehtestataks samad reklaamipiirangud mis tubakatoodetele.

Kokkuvõte Elgery Grupi ettepanekutest:

  • Lähtuda e-sigaretiga seotud valdkonna reguleerimisel neljast erinevast tootegrupist:

e-sigaret elektroonilise seadmena;
nikotiinivaba vedelik;
e-vedelik nikotiini sisaldusega 0,1 kuni seadustatud ravimipiirini;
e-vedelik nikotiini sisaldusega üle seadustatud ravimipiiri,
kehtestades igale tootegrupile vajadusel tootegrupi olemusest lähtuvad piirangud.

  • Kuna ei e-sigaret ega e-vedelik (olenemata nikotiinisisalduse määrast) ei sisalda tubakat, siis mitte käsitleda e-sigarette, e-vedelikke tubakatoodetena, sealhulgas mitte allutada e-sigaretid ja e-vedelikud tubakaseaduse regulatsioonile.
  • Arvestades, et e-sigaret on tavaline elektrooniline seade, mis on kasutatav ka nikotiinivaba vedelikuga, mis on tarbija tervisele ohutu, ning see pole raviotstarbeliseks kasutuseks mõeldud, siis mitte käsitleda e-sigaretti meditsiiniseadmena. Lähtudes eelnevast mitte sätestada piiranguid e-sigareti reklaamile.
  • Käsitleda ravimina ja rakendada ravimiseadusest tulenevaid piiranguid ainult e-vedelikule, mille nikotiini sisaldus on üle seadustatud ravimipiiri;
  • Lubada e-sigarette ja nikotiinivabu e-vedelikke müüa ja osta ilma piiranguteta, sealhulgas mitte sätestada piiranguid nende toodete reklaamile. Kehtestada toodete ostjale vanusepiirang alates 18. eluaastat ning keelata nimetatud toodete tarbimine avalikes kohtades.
  • Lubada 0,1 kuni seadusega kehtestatud ravimipiirini nikotiini sisaldusega e-vedelikke müüa ja osta ilma piiranguteta v.a piirang ostja vanusele alates 18. eluaastat ning keeld toodete tarbimisele avalikes kohtades. Lähtuda nimetatud toodete reklaamil samadest piirangutest, mis on seatud kangele alkoholile, kehtestada nõue hoiatada toote pakendil, reklaamis nikotiini tarbimisega seotud kõrvalmõjudest.
  • Moodustada töörühm, et arutada, kas ja kuidas peaks olema e-sigareti tooted identifitseeritud ja nende omadused määratud.