Valitsuskoalitsioon lubas võimule tulles viia õpetajate alampalga nelja aasta jooksul riigi keskmise palga tasemele ja seejärel hakata tõstma õpetajate palku vähemalt samas tempos keskmise palga kasvuga, teatas Eesti ametiühingute keskliit.

Koalitsioonilepingu hariduspoliitika osas on ka punkt selle kohta, et valitsus tõstab hariduskulutusi igal aastal vähemalt samas tempos eelarvekulutuste keskmise kasvuga.

Praegu on nooremõpetaja alampalk 9516 krooni, moodustades 72,7 protsenti tänavusest keskmisest palgast. EALK leiab, et kui õpetajate alampalka ei tõsteta 2009. aastal vähemalt 1000 krooni võrra, kasvab veelgi mahajäämus keskmisest palgast, mida edaspidi on tasa teha tunduvalt raskem.


”10,8-protsendine palgatõus võimaldaks napilt katta statistilise inflatsiooni ning sellest piisaks vaid õpetajate miinimumi viimiseks kolmveerandini riigi keskmisest palgast,” ütles EAKL esimees Harri Taliga. ”See pole aga piisav tempo sujuvaks liikumiseks keskmise palga tasemele.”

 

Ligi 1700 haridustöötajat esindav EAKL väljendab tõsist muret, et majanduskasvu peatumist tahetakse ära kasutada valimislubadustest taganemiseks. Ametiühingud on veendunud, et riigi edasise arengu seisukohast on noorte haridustase määrava tähtsusega, selle kõrgel hoidmise vältimatu eeldus on motiveeritud õpetajad  koolides.

 

”Eelarve koostamine on mõistagi keeruline, kuid ametiühingud ei saa nõustuda kokkuhoiuga vaid töötajate arvelt, ammugi mitte nii strateegilises valdkonnas nagu haridus,” rõhutas ametiühingujuht.

 

25. augustil avaldatud rahandusministeeriumi majandusprognoosi kohaselt kasvavat tarbijahinnad järgmisel aastal 10,7 protsenti ning keskmine kuupalk 7,5 protsenti, jõudes 14 064 kroonini.