Eelnõu seletuskirjas on välja toodud, et mikro- ja väikeettevõtetele suunatud toetusmeede on mõeldud ettevõtetele, kes soovivad oma äri vastavalt kriisimõjutustele ümber kujundada, uutele toodetele ja teenustele fokuseerida, katkenud tarneahelat uuesti üles ehitada ja tootmiskorraldust ümber kujundada. See on mõeldud selleks, et kriisist tulenevate negatiivsete mõjude leevendamiseks muudatusi ellu viia. Toetusmeetme maht on 10 miljonit eurot.

Toetus on mõeldud nii muudatuste planeerimiseks kui ka nende elluviimiseks (väiketoetus pluss põhitoetus). Toetuse saamiseks tuleb ettevõttel tõestada kriisi negatiivne mõju oma äritegevusele (näiteks käibelanguse protsent võrreldes eelmise aastaga) ning ettevõttel peab olema selge plaan, mida toetusega tegema hakatakse.

Turismile tagastamatu abi 25 miljonit

Turismisektori toetusmeede on mõeldud raskustesse sattunud turismisektori ettevõtjatele kriisi võimalikult kiireks ületamiseks ja pikas perspektiivis sektori jätkusuutlikkuse tagamiseks.

Luuakse mehhanism ettevõtjate tõendatud kriisikahjude osaliseks kompenseerimiseks tagastamatu abi korras. Toetusmeetme maht on 25 mln eurot.

Turismisektori päästmiseks on vajalik toetus, mis aitaks neid ettevõtjaid, kelle tegevus on rahvusvahelise reisimise peatumise tõttu seiskunud või saanud oluliselt kannatada (näiteks majutus, toitlustus, reisikorraldus, turism, konverentsid).

Lisaks kavandatakse koostöös EASiga tulevikku vaatavad meetmed, näiteks kriisist kiire väljumise tagamiseks vajalikud turundustegevused ja sihtkohtade arendamised.