Rahandusministeerium järeldas kevadel teletorni renoveerimiseks kasutatud euroraha kasutamist kontrollides, et valitud ehitushanke liik oli vale, mistõttu otsustati jätta pea veerand projekti maksumuseks kulunud euroraha välja maksmata. Ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) on aga siiani vastupidisel seisukohal, uskudes, et parima pakkuja selgitamine nn väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusega oli õigustatud. Seetõttu on EAS nüüd saatnud ministeeriumitele järjekordsed kirjad, et põhjendada, miks ikkagi pea miljoni euro suurust toetust SA-le Tallinna Teletorn välja maksma peaks. 

EAS-i juhatuse esimehe Ülari Alametsa läkitatud kirjas siseministeeriumile seisab lisaks põhjendustele ka kaks ettepanekut. Ühes neist palub Alamets siseministeeriumi abi, et rahandusministeeriumi seisukohti muuta ja toetuse väljamaksmine ära kinnitada. Teise lahendusena aga võiks EAS-i arvates erinevatel seisukohtadel olevad osapooled üldse vaidlemisest ja Euroopa Liidu vahenditest kulude katmisest loobuda ning leida 934 000 euro suuruse summa riigieelarvelistest vahenditest.

Teletornil raha pole

Rahandusministeeriumi Euroopa Liidu tõukevahendite ja välisvahendite osakonna juhataja Kerstin Liiva sõnul on ministeeriumi meelemuutus välistatud, sest EAS pole esitanud selleks ühtegi uut argumenti ega põhjendust. Liiva ütles, et kui kulude puhul pole järgitud kõiki reegleid, pole võimalik neid ka Euroopa Komisjonile hüvitamiseks esitada ning toetuse saaja peab sellega arvestama.

„Kui EAS otsustab siiski sellise kulu välja maksta, siis tuleb tal leida väljamakseks vajalikud vahendid oma eelarvest või otsida lahendusi koostöös sise- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga. Kui raha eraldataks riigieelarvest, tähendaks see teiste riigieelarvesse planeeritud tegevuste arvelt ressursside võtmist,” rääkis Liiva.

SA Tallinna Teletorn juhataja Riina Roosipuu sõnul neil sellist rahasummat omavahenditest katta ei ole. „See oleks meie jaoks ikka väga raske olukord. Meie omanik AS Levira on renoveerimisraha meile ikkagi laenuna andnud, et me teletorni valmis saaks, aga eeldusega, et me läbi toetuse selle raha ka tagasi maksame,” selgitas Roosipuu.

EAS-i turismiarenduskeskuse tootearendusdirektori Monica Hankovi sõnul pole aga täpsemalt arutatud, kust täpsemalt need riigipoolsed vahendid tuleksid. „Ettepanekud on alles välja saadetud ja nendesse ei ole jõutud põhjalikumalt süveneda. Seetõttu ei pea ma põhjendatuks midagi rohkemat juurde kommenteerida,” ütles Hankov.