Ettevõtluse direktori kohusetäitja Ülari Alametsa sõnul on turismi tootearenduse ja turunduse programmi eesmärgiks mitmekesistada Eesti turismiteenuste- ja toodete valikut. ?Programm näeb ette turismitoodete ja teenuste kvaliteedi parandamist ja rahvusvahelise konkurentsivõime suurendamist, aga ka nõudluse kasvatamist Eesti turismitoodete järele välisturul?, ütles Alamets.

Turismi tootearenduse ja turunduse programmi raames esitati kokku 36 taotlust, millest vastavuskontrolli läbisid 21. EAS juhatuse otsusega rahastatakse AS Strand SPA- ja konverentsihotelli rajamist Pärnusse, Niitvälja Golfikeskuse arendusprojekti, rahvusvahelise suunitlusega Tornimäe konverentsikeskuse rajamist, Toila sanatooriumi vaba aja keskuse Toila Spa Termid loomist, AS Kalwi Mõisa ja Waide Motelli arendusprojekte ning Värska sanatooriumi kaasajastamist.

Alametsa sõnul eelistati projekte, mis tekitavad rahvusvahelist nõudlust, vähendavad Eesti turismi hooajalisust ning omavad mõju kogu regiooni arengule. ?Eestile on oluline luua turismimagneteid, mis tooksid turiste siia ka põhihooaja väliselt?, rõhutas Alamets.

?Värska sanatooriumi ravivõimalused võiksid olla välisturistidele aastaringselt atraktiivsed, kuid euronõuetele mittevastavad majutustingimused on turistide voolu seni pidurdanud?, tõi Alamets näiteks.

2004. aasta tootearenduse ja turunduse programmi eelarve on 54 miljonit krooni, sellest tootearendustoetusteks on eraldatud 45 miljonit ning turundustoetusteks 9 miljonit krooni. Taotlusi hakati vastu võtma käesoleva aasta 24. maist. Taotlusi said taotleda Eestis registreeritud äriühingud, milles riik või kohalik omavalitsus ei oma üle 25%-list osalust. Tootearendustoetuse korral oli minimaalseks toetussummaks 800 000 EEK ja maksimaalseks toetussummaks 15 600 000 EEK. Turundustoetuse korral oli minimaalseks toetussummaks 75 000 EEK ja maksimaalseks toetussummaks 1 500 000 EEK.

Tootearendustoetuse puhul sai abi taotleda majutusettevõtete ehitamiseks ja renoveerimiseks; majutusettevõtetele hooaega pikendavate turismitoodete loomiseks; aktiivse puhkuse keskuste arendamiseks; konverentsiturismi arendamiseks Tallinna, Tartu ja Pärnu linnas.

Turundusttoetuse puhul sai raha taotleda turu-uuringuteks; turundus- ja müügiedendusüritusteks; infokandjate ja jaotusmaterjalide valmistamiseks ja levitamiseks.

Tootearendusprogrammi taotluste vastuvõtmine 2004 aastaks on lõppenud, turundusprogrammi taotluste vastuvõtmine jätkub jooksvalt.