TTÜ laboriseadmete soetamist toetati praeguseks lõppenud teadus- ja arendusasutuste infrastruktuuri arendamise programmi raames, mida kaasrahastas Euroopa Regionaalarengu Fond.

Materjalitehnoloogia Instituudi direktori prof. Enn Mellikovi sõnul hangiti EASi toel viimastel aastatel loodud nelja baaslaborisse üle 35 kaasaegse seadme või spetsiifilise arvutiprogrammi.

„Näiteks mikro- ja nanotehnoloogiliste materjalide baaslabor sai 10 miljonit krooni maksva kõrglahutusega röntgen-fotoelektron spektromeetri, millega on võimalik uurida päikeseenergia toimet erinevates materjalides,“ tõi prof. Mellikov näite. „Multimaterjalide ja –toodete baaslaborile hangiti rohkem kui 3,1 miljoni krooni eest laserkiir-kiirvalmistuskompleks. Polümeer- ja komposiitmaterjalide labor sai aga muuhulgas diferentsiaalse skaneeriva kalorimeetri soojusmahtuvuse määramiseks ning mineraalsete loodusmaterjalide baaslabor laserablatsiooniseadme tahkete objektide kõrgtundlikuks elementanalüüsiks,“ rääkis Mellikov.

EASi innovatsioonidivisjoni direktori Ilmar Pralla kinnitusel toetati laboriseadmete soetamist selleks, et tihendada teadusasutuste koostööd Eesti ettevõtetega.

„Nende nelja labori üheks oluliseks eesmärgiks on just Eesti majandusele ja tööstusele oluliste materjalide ning tehnoloogiate uurimine,“ lausus Pralla.