Ärileht kirjutas sel nädalal aastaga pankrotti läinud firmast Spot Parking, millele EAS 300 000-eurose toetuse andis ning selle nüüd korstnasse kirjutama peab.

Nimelt selgus, et 2013.aasta suvel kui EAS oleks pidanud toetuse tagasinõudmiseks esitama Spot Parking OÜ vastu hagi, lihtsalt unustati seda teha ning hagi esitamise tähtaja möödudes polnud enam sihtasutusel võimalik ka toetust tagasi nõuda.  

EAS-i kommunikatsioonijuht Karina Loi selgitas, et asutuse tagasinõuete ekspert sai pankrotimenetlusest teada juhuslikult ametlikke teadaandeid uurides ning EAS-i õigus- ja haldusüksus valmistas küll hagi ette, kuid seda ei jõutud õigeaegselt kohtusse esitada. "Tegemist oli inimliku eksimusega, mille korral inimesed rääkisid üksteisest mööda," ütles Loi.

Väidetavalt võttis suure prohmaka teinud töötaja ka vastutuse ja lahkus töölt.

EAS toetas 2012. aastal uudse parkimissüsteemi arendajat Spot Parking OÜ-d 600 000 euroga, millest maksti kohe välja pea pool summast ehk 298 000 eurot.Aasta pärast läks aga firma sisetülide ja alltöövõtjate tõttu pankrotti ning hiigeltoetuse tagasimaksmise asemel laiutab firma omanik Vitali Kipjatkov endiselt käsi, sest kogu toetusraha maksti Saksamaa ettevõtetele. „Firma on ju pankrotis, kuidas ma saan midagi maksta?" imestas Kipjatkov Ärilehega kõneledes. „EAS peab toetust tagasi nõudma meie alltöövõtjatelt Saksamaal, sest raha kulutasime täies ulatuses nende peale. Sakslased aga lepinguid ei täitnud."

Euroopa Regionaalarengu Fondist saadud 608 650 eurot oli vaid osa projekti 1 739 000-eurosest kogumaksumusest. EAS-i hiigeltoetuse pälvis toona vaid aasta vana ettevõte aktsiakapitaliga 4000 eurot.