Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meedet rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond. Lõppenud vooru eelarve on 200 miljonit krooni, teatas EAS.

Esitatud taotluste valdkondlik jaotus on üsna ühtlane, soovitakse arendada ja rajada uusi spordiobjekte, muuseume, erinevaid külastuskeskusi ja teemaparke, parendada sadamate tugiinfrastruktuuri, rekonstrueerida ja avada külastajatele mõisaid ja kirikuid üle Eesti.

„Seekord on taotlusi enam kui kümme korda suuremas mahus kui vooru eelarves raha. Rahastamisotsuse tegemisel lähtutakse sellest, kas väljaarendatavad objektid pakuvad põnevat ja atraktiivset osaluselamust ning tekitavad motivatsiooni ka teisest Eesti otsast kohale sõita,“ selgitas EASi ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov.

„Meie eesmärgiks on hindamisel välja sõeluda need külastus- ja puhkeobjektid, millesse investeeritav kroon kasvatab võimalikult palju antud piirkonna turismitulusid ning lähtuda vastavast efektiivsusest,“ lisas ta.

Maakondlikult olid kõige aktiivsemad taotlejad Harju- ja Tartumaa, kust esitati vastavalt 27 ja 22 taotlust. Ülejäänud maakondade puhul jääb esitatud taotluste arv alla 10 maakonna kohta. Üllatuslikult esitati Hiiumaalt lausa 7 taotlust.

Külastuskeskkonna projektidest on varasemalt toetatud Tartu Tähetorni kui UNESCO maailmapärandi objekti restaureerimist, Eesti Maanteemuuseumi edasiarendamist väliekspositsiooni loomisel, Tamula rannapromenaadi rajamist, puu- ja käsitöö elulaadikeskuse käivitamist Avinurmes, motohalli rajamist Sõmerpalu valda.