East Capitali fondid, mis kokku omavad 4,2% Parex Banka aktsiatest, on olnud Läti suuruselt teise panga investorid 2003. aasta juunist.

East Capital oli üks algsetest investoritest, kui pank vajas raha kasvu finantseerimiseks ja on osalenud mitmetes hilisemates kapitali kaasamistes. 2008. aasta novembris tervitas East Capital panga enamusosaluse omandamist Läti valitsuse poolt ja lootis seejärel panga finantssituatsiooni stabiliseerumisele, teatas East Capital.

Möödunud nädalavahetusel sai East Capital Läti valitsuselt range tähtajaga ettepaneku müüa Parexi aktsiad esmaspäevaks, 15. detsembriks.

Põhjaliku kaalumise järel saatsime pühapäeval, 14. detsembril vastvalitud Parex Banka juhatuse esimehele ja Rahandusministeeriumile omapoolse pakkumise.
Vastupidiselt avalikkusele esitatud väidetele, ei ole Läti valitsus täiendavalt astunud samme asumaks läbirääkimistesse vähemusaktsionäridega.

Otseste kontaktide puudumise tõttu Läti valitsuse, rahandusministeeriumi või panga endaga, kasvab East Capitali teatel vähemusaktsionäride mure, kas vähemusaktsionäride osalustega käiakse õiglaselt ringi.

East Capital leiab, et Läti valitsus peaks tegema kõik, mis tema võimuses, et kaitsta vähemusaktsionäride huve, kelle seas on Rootsist, Soomest ja Ameerika Ühendriikidest pärit suurimad ja kõige pühendunumad portfelliinvestorid Balti riikides.

„Me ärgitame Läti valitsust võtma arvesse head tava, mis on pankade päästeoperatsioonide turul välja kujunenud puhul nii Lääne-Euroopas, Ameerika Ühendriikides ja teistes riikides nagu Kasahstan ja Venemaa. Enamik riike ülalmainitud piirkondades ei ole puutunud vähemusaktsionäride osalusi.
Ebaõiglane vähemusosaluste lahustamine Läti riigi poolt teeks parandamatut kahju Läti reputatsioonile ja investeerimiskliimale,“ ütles East Capitali partner Aivaras Abromavicius.