Mai keskel on puhkeküla arendaja KWG Grupp OÜ esitanud vallale terve rea ehitusloa taotlusi Kardoni hoonete kohta ning nüüdseks on Pöide vallavalitsus ehitusregistri andmeil väljastanud vajalikud load sealsele majutus-toitlustushoonele, saunale, suveköögile ja kolmele kämpingumajale, kirjutab ajaleht
.

Pöide vallavanem Jüri Linde selgitas, et kuna päris kõigile puhkeküla hoonetele ehitusluba veel taotletud pole, on mõned hooned endiselt ebaseaduslikud. “Meeldetuletusi oleme aga arendajale järjepidevalt teinud, et ehitusload tuleb esitada,” kinnitas Linde Saarte Häälele. Vallavanem märkis, et majandussurutis tegi paljude elu paaril viimasel aastal raskeks ning nii juhtus ilmselt ka KWG Grupp OÜ-ga, mistõttu ongi neil asjaajamine tõenäoliselt takerdunud.

Kuna aga paljud dokumendid — veel mõned ehitusload, kasutusload jne — on veel korda ajamata, ei tohi Kardoni puhkeküla hetkeseisuga endiselt kedagi majutada.

Kuigi ajakirjandusest on läbi käinud, et Kardonis on majutusteenust ilma loata pakutud juba aastaid, kinnitas Jüri Linde, et vallavalitsusel selle kohta tõendid puuduvad. “Kui meile vihjeid on tulnud, et seal majutamine toimub, oleme käinud alati kontrollimas ja tuvastada ei ole meil õnnestunud mingit majutustegevust,” väitis ta.

Vallavanem meenutas üht vihjet läinud suvest, mille kontrollimisel ütles arendaja, et puhkekülas ööbisid vaid arendaja oma sugulased ja kaastöötajad. “Aga et oleks mingit ärilist ettevõtmist toimunud, selle ta lükkas ümber,” lisas Linde.

Vallavanema sõnul oli arendajast inetu alles hiljuti internetis reklaamida, et puhkelaager ootab öömajalisi ja puhkajaid, kuigi neil majutusteenuse pakkumiseks luba polnud.

Jüri Linde sõnutsi sai Kardoni maaüksuse detailplaneering läinud aastal kehtestatud ning sellele ongi nüüd järgnenud ehituslubade tagantjärele taotlemine. Vallavanema kinnitusel lootust jagub, et asjad puhkekülaga viimaks ikkagi jutti aetud saavad.

“Iseenesest tundub koht ilus ja kenasti korda tehtud,” märkis Linde. Ta möönis, et kuigi mõnel Kardoni maaüksuse naabril on puhkeküla rajamisele vastuväiteid olnud, ei tohiks selle vastu kellelgi enam midagi olla, kui puhkeküla heanaaberlikult käitub.

Kui ajakirjanik uuris Saare maavalitsusest, kas ametnikud on kursis Kardonis toimuvaga, selgitas arengu- ja planeeringuosakonna juhataja asetäitja juhataja ülesannetes Agne Peetersoo, et ehitusseaduse kohaselt on ehitusjärelevalve tegemine oma territooriumil kohaliku omavalitsuse ülesanne ja maavanemal puudub pädevus sellesse sekkuda.

Küll aga teeb maavanem vajadusel järelevalvet kohaliku omavalitsuse volikogu või valitsuse üksikaktide üle. Antud juhul ei ole maavanemale vastavat taotlust tehtud.

Maavanemal oleks võimalik sekkuda ka detailplaneeringu järelevalvet tehes, kui vallal puudub üldplaneering, tegemist on üldplaneeringut muutva detailplaneeringuga või on avaliku väljapaneku ajal planeeringule esitatud vastuväiteid, mille osas ei ole menetluses kokkuleppele jõutud. “Kardoni maaüksuse detailplaneeringut ei ole maavanemale järelevalve teostamiseks esitatud, millest võib eeldada, et Pöide vallavalitsuse hinnangul nimetatud asjaolusid ei esinenud,” tähendas Peetersoo. KWG Grupp OÜ-lt Saarte Häälel eile kommentaari saada ei õnnestunud.