Keskkonnainspektsiooni andmetel on tänavu registreeritud 917 ebaseadusliku metsaraiega seotud juhtumit, ütles keskkonnainspektsiooni peadirektor Henn Alton teisipäeval BNS-ile.

Ebaseaduslik metsaraie on tema sõnul nii metsavargus kui ka metsaomanike seadusele mittevastav tegevus, näiteks liiga noorte puude raie ja liialt hõre harvendusraie.

Kokku on tänavu ebaseaduslikult maha võetud 86.270 tihumeetrit puid.

Altoni sõnul on ebaseadusliku raie sagenemise põhjuseks metsategemiseks soodus vähese lumega keskmiselt külm talv ja head müügitingimused. Kui ekspordivõimalused paranevad, siis suureneb ka varguste arv, märkis ta.

Ebaseadusliku raie tõttu on trahv määratud 311 isikule kokku 229.385 krooni ulatuses.

Muude rikkumiste pärast on karistatud 202 korral, näiteks sel juhul, kui raiejäätmed on koristamata või on rikutud veoeeskirju, ütles Alton.

Enim ebaseaduslikku raiet on Altoni sõnul Kagu-Eestis Võrumaal ja Põlvas, järgneb Ida-Virumaa. Kõige vähem on metsaseaduse rikkumisi täheldatud Lääne- ja Hiiumaal.

Peale keskkonnainspektsiooni teostavad järelevalvet ka politsei, omavalitsused ja piirivalve, kelle aruanded moodustavad umbes kümme protsenti rikkumistest. Nende andmetega kokkuvõtted valmivad keskkonnainspektsioonis augustiks.