Aktsiad omandas Vardar Eurus – Nelja Energia suurim aktsionär, kes ostis ühtlasi ka Eesti investoritelt 6 protsenti aktsiaid. Vardar Eurusele kuulub nüüdsest 77 protsenti Nelja Energia osalusest, teatas energiafirma.

„Kui EBRD 2009. aastal investeeris Nelja Energia eelkäija AS Freenergy omakapitali, oli eesmärgiks kaasa aidata 15 tuulepargi arendamisele Balti riikides. Tänaseks on kõik 15 tuuleparki töös ning need toodavad rohelist energiat. Saame öelda, et oleme oma missiooni täitnud ning aeg on investeeringutest väljuda,“ kommenteeris EBRD energiaettevõtete üksuse direktor Nandita Parshad.

„EBRD on toetanud nii Nelja Energia edukat laienemist Leetu kui ka liidripositsiooni säilitamist Eesti tuuleenergias, seega on meie koostöö olnud tulemuslik,” märkis Nelja Energia juhatuse liige Kalle Kiigske.

Ta lisas, et Nelja Energia jätkab oma senises tegevusvaldkonnas ning kaalub hetkel lisaks tuuleenergiale ka teiste taastuvenergia liikide kasutuselevõttu Baltimaades.

Tehingu järel jaguneb Nelja Energia omanike struktuur järgnevalt:
Vardar Eurus AS 77,17 protsenti; Ivard OÜ 5,21 protsenti; AS Vestman Energia 4,21 protsenti; JMB Investeeringute OÜ 4 protsenti; HTB Investeeringute AS 2,43 ptotsenti; OÜ Atradius 2,3 ptotsenti; OÜ Solarcom 2,3 protsento; Ambient Sound Investments OÜ 1,42 protsenti; OÜ Greatway 0,53 protsenti; OÜ United Partners Investments 0,27 protsenti; OÜ Kakssada kakskümmend volti 0,15 protsenti.

Taustinformatsioon:

Nelja Energia on Põhjamaade ja Eesti kapitalil baseeruv Baltikumi suurim tuuleenergia tootja ja arendaja. Firmal on kolmes Balti riigis tuuleparke koguvõimsusega 223 MW, tänaseks on investeeritud kokku 400 miljonit eurot.

Lisaks tuuleparkidele omab ettevõte Eestis ka kaht biogaasijaama. Vardar Eurus on Norra ettevõte, mis 90 protsendi ulatuses kuulub Norra energiakontsernile Vardar AS ja 10 protsendi ulatuses põhjamaade keskkonna investeeringute fondile NEFCO.

Euroopa Arengu- ja Rekonstruktsioonipank (EBRD) on 64 riigile ja kahele valitsustevahelisele institutsioonile (Euroopa Liit ja Euroopa Investeerimispank) kuuluv rahvusvaheline finantsinstitutsioon, mis toetab projekte enam kui 30 riigis, alates Ida-Euroopast Kesk-Aasia ja Vahemere lõuna- ja idapiirkonnani.

EBRD investeerib peamiselt erasektorisse, kelle vajadustele kohalik turg veel täielikult ei vasta ning soodustab seega oma tegevusega nii ettevõtlust kui ka üleminekut vabale ja demokraatlikule turumajandusele.