Praeguseks on eksminister Villu Reiljanist saanud täitsa härrasmees - tänu oma kunagisele nõunikule Kalle Mälbergile oskab ise lipsu valida ja teab istudes isegi pintsakunööbid valla päästa.

Mälbergi pea kohal ripub tänasel päeval aga kirves, mida isegi Reiljan oma poliitikuviguritega ära korraldada ei suuda - keskkriminaalpolitsei uurib osaühingu Eesti Loodus rahaasju. Osaühingu nõukogu liige Kalle Mälberg oli kahtlust äratanud tehingute ajal aga tingimisi vabastatud kriminaalkaristuse kandmisest, mis võib mehe nüüd trellide taha viia.

Ajakirja Eesti Loodus väljaandja, samanimeline osaühing kuulus riigifirmale Perioodika, Keskkonnaministeerium rahastas kord kuus ilmunud ajakirja enam kui pooleteise miljoni krooniga aastas. Ometi läks väljaandja pooleteise aasta eest ootamatult USAs registreeritud firma kätte.

Mälberg: Meie tahtsime Eesti Loodusesse välisinvesteeringuid! Me tahtsime teha paksu, läikivat, superpiltidega ja ajakirjanduslikus mõttes tasemel ajakirja. Investoreid otsisime igalt poolt, Virgin Nature Worldwide oli ainus, kes haakus ja ta pole siin kasumi peal väljas.

Kaks kolmandikku osaühingust Eesti Loodus läks 2000. aasta jaanuaris VNW-le, kuid osaühingu nõukogu liige Mai Zernask teadis veel kolm kuud hiljem, et osaühing kuulub riigile.

Ei kommenteeri seda. Mai Zernask on Keskkonnaministeeriumis pooled praegused ametnikud välja õpetanud, teda küll ärge hakake kottima. See oli AS Perioodika nõukoguga kokku lepitud.

Minister Kranich ei teadnud sellest ka.

Siis saagu teadma!

Oodatud välisinvestor tuli, aga läikivat, paksu ja superpiltidega ajakirja mitte.

See oli meile ka pettumus, et nad ei investeerinud.

Tahate siis öelda, et läbirääkimiste käigus edasistest investeeringutest ei räägitud?

Noh ikka räägiti, aga nad laveerisid siia-sinna oma jutuga, ei lubanud midagi kindlat.

Kui Virgin Nature Worldwide ei jahi Eestis kasumit, siis mille peal ta väljas on?

Virgin tahab keskkonnameedias lihtsalt sees olla. Meie tahtsime nende raha, nemad oleks tahtnud siin ajakirja kaudu võib-olla teatud ideid propageerida.

Riigi pooleteise miljoni kroonine toetus neid ei huvitanud?

Ma ütlen veelkord, Virgin pole Eestist mitte mingisugust raha saanud.

Miks siis Kranich teid kiusab? Olete talle kuidagi vastumeelne?

Ma ei tea, miks ma talle vastumeelt olen. Ta ütles mulle juba talvel, et kevadel hakkame me alles saama. Ilmselt on vaja kõik isemõtlejad ära koristada. Meie ajakiri ei olnud ministeeriumi suhtes kriitiline, prioriteediks oli avalikkuse teavitamine. Aga vaevalt, et asi minu sallimises on. Kranichil on vaja Eesti Looduse üle kontroll saada. Me üritasime ajada tasakaalukat joont, aga Kranichile neutraalne olek ei sobinud - valimised on varsti tulemas. Aga see väljaanne läheb talle poliitiliselt kalliks, sest iga skandaal halvendab praegu ajakirja mainet.

Keskkriminaalpolitsei uurib praegu Eesti Looduse rahatehinguid, mida ministeerium peab kahtlasteks. Teil lõppes aprillis katseaeg, kuna kolm aastat varem mõistis kohus teid tingimisi vanglasse. Mis saab, kui Mälbergi nime hakatakse seostama mõne tehinguga, mis tehtud enne katseaja lõppu?

Mul pole katseaega, olge täpne. Kolm aastat tagasi juhtunu pole üldse praeguste sündmustega seotud. See on aegunud ja unustatud asi ega puutu siia.

Siiski, Tallinna Linnakohus mõistis teid 1998. aasta kevadel süüdi riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises. Teid vabastati vanglakaristuse kandmisest kolmeaastase katseajaga. Kui politsei rahaasju uurima hakkas, olite te vabaduses tingimisi.

Ei olnud ja kõik.

Nii et tunnete end praegu julgelt?

Ei tunne julgelt, õues müristab ju.

Mis saab ajakirjast Eesti Loodus?

Kust mina tean, mis saab. Keskkonnaministeerium sai Eesti Looduse kaubamärgi tagasi, ja ma nimetaks seda ülevõtmiseks kõigi vahenditega. Eesti Loodus on eraõiguslik äriühing, riigi sisstung siia on, ma ütleks, täielik Watergate. Mina isiklikult oleksin väga rahul, kui Eesti Loodus jääks mõne suure meediaorganisatsiooni hallata. Aga osaühingus Eesti Loodus peame me nüüd otsustama, mida edasi tegema hakkame. Kas hakkame kive või killustikku tootma või mida iganes, investor on meil ju veel alles.


Keskkonnaministeerium jättis Eesti Looduse kuivale

Keskkonnaministeerium lõpetas aprillis igasuguse toetuse ajakirja Eesti Loodus väljaandmiseks, kui selgus et juba üle aasta kuulub ajakiri kahtlase taustaga välisfirmale.

Ajakirja välja andnud osaühing Eesti Loodus kuulus kuni 2000. aasta jaanuarini riigiaktsiaseltsile Perioodika, kuid 19. jaanuaril 2000 loovutas Perioodika 2/3 osalusest tuntud offshore-piirkonnas registreeritud firmale Virgin Nature Worldwide. Ettevõtte omanikke ei teadnud isegi VNW esindajatena esinenud osaühingu Eesti Looduse nõukogu liikmed Kalle Mälberg ja Uno Siitan.

Viimased viis aastat ajakirja umbes pooleteise miljoni krooniga aastas toetanud Keskkonnaministeerium lõpetas välisomanikust teada saades kõik rahaeraldused.

"Pean leebelt öeldes võimatuks, et riik rahastab offshore-firmat," ütles keskkonnaminister Heiki Kranich toona Eesti Päevalehele.

Keskkonnaministeerium nõudis riigile tagasi "Eesti Looduse" kaubamärki, mille OÜ Eesti Loodus juuni lõpus ka 60 000 krooni eest loovutas.

Eesti Loodus asub Tallinnas aadressil Tatari 21B, kunagi Mälbergi endisele tööandjale, aktsiaseltsile Alas kuulunud ruumides. Alasi omanik Toomas Niimann nimetas Mälbergi teiste seljas sõitjaks, kes on ülikooli lõpetamisest saadik tegelenud vaid sahkerdamisega. "Ma mõtlesin vahepeal, et lasen Mälbergi maha lasta, aga südametunnistusele hakkas vastu. Küllap ta varsti mädaneb niigi oma äridega." Niimanni sõnul pettis Mälberg ta firmalt sisuliselt ruumid välja ja lasi ka ettevõtte põhja, riisudes sellelt üle poole miljoni krooni. Mälberg ei soovinud seda kommenteerida, öeldes, et tegu on aegunud asjadega.

Ajakiri Eesti Loodus on ilmunud alates 1933. aastast. Riik on ajakirja väljaandmist toetanud 1958. aastast.

Lauri Linnamäe