Novembri alguses käis Oracle'i tegevjuht Larry Ellison ärireisil Hispaanias, Saksamaal ja Hollandis. Amsterdamis kohtus ta eestlaste Gunnar Oki ja Endel Siffiga. Okk juhib Eesti Energiat, mis on Oracle'i üks suuremaid kliente Eestis. Kasutab tema tarkvara raamatupidamises, finantsplaneerimises, personali- ja laoarvestuses.

Eelkõige naftaärimehena tuntud Siffi uus firma NT-Exchange. com on Oracle'i ametlik partner. Avas äsja tasuta internetiportaali "Tasku ärimehele" (www.nt-exchange.com, www.arimees.com). Raha hakkab aga NT-Exchange.com teenima tarkvara väljarentimisega. Väikefirmad ei pea enam ise kalleid programme soetama, vaid neid saab mõõduka tasu eest rentida.

Ellison tutvustas üheksast ärimehest, sh kahest eestlasest koosnenud grupile oma vaateid ärile. Vastas küsimustele. Kohtumine kestis veidi üle kahe tunni.

"Ellison jättis väga intelligentse visionääri mulje," ütleb Siff. "Lugupidavad maneerid. Mingit ebajumalaga kohtumise tunnet ei tekkinud."

"Praktiliselt kõik vastused olid üllatavad," märgib Okk.

Ellison väitis, et ei ole olemas mingit "uut majandust" ja e-äri. On vaid hea äri ja halb äri. "Kui kassitoidufirma hakkab interneti kaudu toodangut müüma, siis ei ole ta paugupealt tehnoloogiaäris, vaid endiselt kassitoiduäris."

Seletas, et majanduses on esinenud kolm suurt hüpet: jahimeeste ja korilaste muutumine põlluharijateks, tööstusrevolutsioon ning interneti kasutuselevõtt. Viimane kaotas suhtluspiirid. Avas globaalse turu.

Ellison arvab, et personaalarvutite aeg on ümber. Tuleviku arvuti koosneb vaid protsessorist ja programmist, millega sirvitakse internetikülgi. Muu vajaminev võetakse võrgust. Kui kodud ja asutused ei pea ise programme uuendama, vaid seda tehakse ainult valitud serverites, tekib märkimisväärne kokkuhoid.

"Ellison ütles, et oli kohtunud General Electricu juhiga ning nad leidsid, et firma saaks uusi tarkvaralahendusi rakendades kahe aastaga kokku hoida kümme miljardit dollarit!" jagab Siff kiitust.

Okk imestas aga väite üle, et erinevalt tavalistest ettevõtetest ei taha Oracle oma kliente läbi ja lõhki tunda. Tahab hoopis, et kliendid teaksid täpselt, mida Oracle teeb.

Kui Okk küsis, mida Ellison peab oma firma suurimaks ohuks, ütles ameeriklane, et enda alluvaid. Ta kardab, kas töötajad jõuavad muutustega kaasa minna. Inimesed on laisad ja ei armasta muutusi. Aus vastus mehelt, kelle ettevõte on maailma majanduse suuremaid eestvedajaid.

Rikkuselt teine mees maailmas

Käimasolev nädal algas Larry Ellisonile nadilt. 56aastane kalifornialane kaotas ligi 40 miljardit krooni. Tühiasi! Ajakiri Forbes hindas oktoobris tema varanduseks veidi üle triljoni krooni. Sellise rahahunnikuga saaks Eesti riiki aastakümneid üleval pidada.

Ellison ja Microsofti suuromanik Bill Gates on maailmas ainsad, kelle vara saab mõõta kolmeteistkümnekohalise arvuga.

Ellisonile kuulub 73 meetri pikkune purjekas. Eralennukite armaada, sh kahe marmorist vannitoaga Gulfstream V ja isiklik hävitaja. Viis luksusautot. San Francisco lähedane villa, mis maksab rohkem kui Tiskre ja Veskimöldre kokku.

Ta paneb kõvasti pidu, on ajanud naisi taga, kasutab räiget sõnapruuki. Tema biograafia kannab nime "Erinevus Jumala ja Larry Ellisoni vahel: Jumal ei arva, et ta on Larry Ellison".

Hoolimata eriti paksust tengelpungast töötab Ellison jätkuvalt oma firma tegevjuhina. Põhipalgaga 1,5 miljonit krooni kuus. Tema ettevõtte käes on enamik maailma andmebaaside turust. "Ta on meie parim müügimees," ütleb Oracle Balticu tegevjuht Ants Urvak.

Sulev Vedler