Hansapank Eesti peadirektor Raul Parusk on esimene Eesti pankur, kes Rootsi pankade ühinemist omal nahal tunda sai.

Neljapäeval, 22. veebruaril olid tal piltlikult öeldes kohvrid pakitud, et kolida aastaks-pooleteiseks Leetu. Parusk pidi juhtima sealse suuruselt teise panga Taupomasise ülevõtmist. See olnuks karjääriredelil ilus samm edasi. Puudusid vaid allkirjad ostu-müügilepingul. Hansapanga nõukogu pidi asja arutama selsamal neljapäeval.

Aga Paruskit ei saadetud Vilniusesse. Tund aega enne nõukogu koosolekut avalikustasid Swedbank ja SEB ühinemiskava.

See tõmbas Taupomasise ostule kriipsu peale. Leedu valitsus oli ammu hoiatanud, et kui rootslased ühte heidavad, siis nemad panka ei müü.

Parusk jäi Tallinnasse.

Vähemalt esialgu, sest kolmapäeval kohtus Hansapanga nõukogu esimees Anders Sahlen leedukatega. Kas ja mis tingimustel kõnelused jätkuvad, ei olnud Ekspressi trükki minekuks veel teada.

Hansapank saab uue finantsjuhi

Küll aga andis panganõukogu tol ootamatul neljapäeval heakskiidu kahele käigule, kus kohalikke finantstuusi liigutati mänglevalt nagu ettureid malelaual.

Marketsi divisjoni juht Gerd Müller viiakse aprillis alles loodava fondi etteotsa. Tema vana koha hõivab senine finantsdirektor Erkki Raasuke. Ühtlasi kinnitati Raasuke ametlikult juhatuse aseesimeheks.

Raasuke kamandas panka ülemuse äraolekul varemgi. Loomulik valik, sest finantsjuhil on kontsernist alati parem ülevaade kui ühelgi teisel juhatuse liikmel.

Nüüd jäi finantsjuhi tähtis tool vabaks. Kas seda kohta ihkavad ülemere-omanikud, et tihendada kontrolli Hansapanga üle? Sinna saaks panna mõne oma mehe, nagu SEB tegi Ühispangas. Ühispanga finantse käsutab rootslane Johan Lindh.

Ent Hansapanga juhataja Indrek Neivelt välistab "kodurootslase" tuleku. Peagi kuulutatakse välja konkurss. Koha täidab tõenäoliselt keegi Baltikumist.

Ühinemise võti peitub Eestis

Viimati käitus Swedbank salapäraselt enne aastavahetust, kui tõstis osalust Hansapangas nelja protsendi võrra. Hoolimata lubadustest, et ülevõtmisele ei minda.

Täna paistab kõik teises valguses. Need neli lisaprotsenti ei maksa mitte enam 400 miljonit krooni, vaid 800 miljonit. See on märkimisväärne võit nii panga täieliku väljaostmise kui ka võimaliku müügi korral.

Kumb variant käiku läheb, ei ole teada. Indrek Neivelt käis reedel Stockholmis. Naasis sõnumiga: kõik on jätkuvalt lahtine, jätkame samas vaimus.

Svenska Dagbladet teatas möödunud nädalal, et Swedbanki ja SEBi liitumise võti asub Eestis. Tehing sõltuvat Hansapanga või Ühispanga müügist, mis on võimalik enne ühinemist.

Swedbanki infojuht Staffan Salen lehe väidet ei kinnita. Enne suve pole müüki oodata, kuna otsused seisavad kinni Brüsseli liitumisloa taga.

Paralleelid Hansa-Hoiuga

SEB on olekult sinivereline, algusaegade Hansapanga moodi. Swedbank aga maalähedane nagu Hoiupank muiste.

Hansapank ja Hoiupank teatasid talvel 1998 hurraaga liitumisest. Eesti meeste ilus plaan kukkus kolinal läbi - kõik polnud korralikult läbi mõeldud.

Rootslaste liitumiskõnelustest teatas ajakiri Privata Affärer juba kaks aastat tagasi. Kui Swedbanki tegevjuht Reinhold Geijer oli ühinemise vastu, lasti ta lahti.

Tegelik diil tehti aga ruttu, vaid kümne päevaga. Swedbankist hoidis ohje kindlalt oma käes president Göran Collert, heitliku meelega mees. Isegi veel uudise väljapaiskamise eelõhtul polnud kõik klaar.

Kas erinevad kultuurid sobivad seekord? Kuigi võtmeisikud rääkisid võrdsete abielust, võtsid finantsturud uudist hoopis SEBi-poolse ülevõtmisena. SEBi aktsia kallines ühe päevaga 6,5 protsendi võrra.

Täna on uues pangas paigas neli tipptegelast, kes kohtuvad korra nädalas. Kõik muud võtmekohad on lahtised.

Ühispankurid rahul

Hansapankuritele võiks nende panga müük väärikale uuele omanikule väga meeldida. Vabaduse nimel. Et nende mängumaad ei piirataks ainult Eestiga, nagu SEB tegi Ühispanga puhul. Päitsete panek pole kellelegi indu juurde andnud.

Hansapanga müük annaks ka rahalise võidu. Kui Ühispanga müügi puhul teeniks rootslased heal juhul tagasi selle summa, mis nad on sinna paigutanud, siis Hansapanga müük annaks umbes neli miljardit krooni kasumit.

Igatahes ootavad leedukad Taupomasise-diilis Hansapanga müüki. Kellele, see pole täna kõige olulisem.

Eestlaste kaasarääkimisõigus kogu kupatuses on paraku tagasihoidlik nagu sipelgatel elevantide pulmamängus.

Ühispanga president Ain Hanschmidt särab see-eest nagu kevadpäike.

Kui kõik jääb nii, kuis oli, pole häda midagi. SEB on ikka ja jälle eestlasi kiitnud, kuigi Ühispank lõpetas kolm aastat järjest kahjumiga. Hoolimata lubadustest, et bilanss on lõpuks vanast saastast puhtaks tehtud.

Ent müügi korral võib tegevusväli laieneda. See meeldib igale pankurile.

Seega on Hanschmidtil kuulutada üksnes häid sõnumeid: "Enam ei ole meil nii karm kulude kokkuhoid nagu varem, kui tõmbasime 20 protsenti tagasi. Peame agressiivsemalt edasi minema. Olema jälle üliaktiivsed, et silma paista."

Sulev Vedler