Silajev on läbi aastate seisnud ligidal mitmele segasele ja kirglikule erastamistehingule. Kõnekas on ainuüksi tema ärikontaktide nimistu - Toomas Tool, Jaak Veike, Märt Joller, Priit Kajari. Kõik tuntud jõuliste ülevõtjatena, keda allaneelatud firmade juhid verd ja tatti pritsides meenutavad.

Ka politsei on uuesti skandaali keskmesse tõusnud salapärast Silajevit esitlenud kui tõsist kurikaela. Tänavu 10. juuli hommikul korraldas keskkriminaalpolitsei läbiotsimise Kadriorus Pro Kapitali endise finantsjuhi Ilona Saari (29) kodus. Operatsiooni olid kaasatud kaks hambuni relvis K-komando meest ja narkokoerad.

Tema elukaaslane Robert Silajev viibis politsei sisenedes dushi all ja mingit vastupanu ei osutanud. Ametliku versiooni järgi põhjustas jõudemonstratsiooni fakt, et Silajev on varem tõsises kuriteos kahtlustatavana politsei huviorbiidis olnud. Saari kaitsjate meelest tundis ülbe läbiotsimise vastu huvi vaid Saari tööandja Preatoni.

Itaalia padre väidab, et Silajev püüdis kevadel tal nahka üle kõrvade tõmmata. Linn kuulutas välja avaliku enampakkumise Linnahalli kõrval asuvatele Logi tänava kinnistutele, mille vastu Preatoni oli juba varem tõsist huvi ilmutanud. Pealinna kinnisvaraärile omaselt ilmusid kohe välja firmad, kes asusid konkursil osalemisest loobumise eest itaallaselt raha välja pressima. Üks neist olevat olnud Robert Silajev ja temaga seotud osaühing Hansameister.

Kui Preatoni osalemisest loobus, oli juba kopsaka osalustasu maksnud Silajev sunnitud tuttavatelt raha kokku laenama ja kinnistud ise ära ostma. Kui Silajev kallilt soetatud maast enam vabaneda ei suutnud, muutusid rahalaenajad närviliseks ja oht füüsiliseks. Siis sooritaski Preatoni ühe lähima abilisena töötav Ilona Saari saatusliku tehingu, ostes oma poiss-sõbralt maatüki Pro Kapitali nimel 68 miljoni krooniga ära.

Pro Kapital väidab, et tandemi Saari-Silajev mahhinatsioonide tagajärjel sai firma 17,8 miljonit krooni kahju.

Silajevi sõnul on see versioon ebaloogiline ning naeruväärne ja teenib vaid "preatonistide" huve, sest kui Hansameistri huvi oleks olnud ainult Preatonilt raha välja pressida, mitte kinnistuid osta, võinuks ostukohustusest vabaneda lihtsa ja kinnisvaraoksjonitel tavalise skeemi järgi - nõuetele mittevastava pakkumise esitamise läbi. See oleks tähendanud 5 miljoni kroonise sissemakse tagasisaamist.

Silajev kinnitab, et on vaid Hansameistri osanik. Tegelikult kontrollivad Hansameistrit läbi mitme teise firma Kaido Ojamets, Mart Mutso ja Andrus Kadak. Kaido Ojamets on tuntud kui Tallinna ühe suurima kinnisvaraomaniku Toomas Tooli lähim äripartner. Hansameistri tuntuim objekt asub Tallinnas aadressil Madara 33 Eesti Energia kunagisel territooriumil, mida nad praegu üürivad firmade kontori- ja laopinnaks.

Silajevi kohta levib värvikaid legende, kuni selleni, et talle kuuluvat viis krevetipüügilaeva. Kontrollimisel ei leia need kinnitust. Siiani osavalt oma näoga meediasse sattumist vältinud Silajev on enda sõnul igav inimene, kelle kõige ekstreemsem hobi on sukeldumine.

Tegelikult kuulub ta ärimeeste põlvkonda, kes kindlustas oma tuleviku raisakotkastena vananenud riigiettevõtteid erastades, neid sulgedes ning tükkhaaval magusamaid palu rahaks tehes.

Seni kurikuulsaim Silajevi nimega seotud lugu on nahktoodete valmistaja Agro-Linda jõuline erastamine 1996. aastal, mille käigus kerkisid esile süüdistused justkui firma osanikke oleks sunnitud aktsiaid loovutama vägivalla ähvardusel. Politsei lõpetas, juhtumi uurimise kuriteo fakti puudumise tõttu. Luhtus ka sama looga seoses algatatud tsiviilhagi.

Mihkel Kärmas