Nii ei nõuagi toiduainete paremustabelit pidav Toiduainete Tööstuse Liit kodumaise toorme kasutamist, sest siis saaksid seal osaleda vaid piimatöötlejad. "Tootmisharude kaupa jääks nii parim Eesti toiduaine välja andmata," tõdeb liidu peaspetsialist Tiina Veisserik ja lisab, et konkursil saavad tooted tervislikkuse ja kodumaise toorme kasutamise eest lisapunkte, kuid seda ei ole seatud osalemise eeltingimuseks.

Kalevi suhtekorraldusjuhi Kristina Seimanni sõnul on martsipanibatoonil siiski tugev seos Eesti tootega, sest martsipan on leiutatud Eestis, keskaegses Revalis.

Eesti piirituse nigel kvaliteet

AS Liviko, kes edukaima Eesti viina turule tõi, kasutab tootmises vaid kohalikku vett. Ülejäänu, alates piirituse ostmisest ja lõpetades etiketti trükkimisega, aetakse korda piiri taga. Kuigi pudel on disainitud Eestis, tehakse see valmis Prantsusmaal.

"Põhilised viinatootmise komponendid on ainult vesi ja piiritus. Kuna rohkem on vett, siis on Viru Valge Special Anniversary rohkem Eesti päritolu," räägib Liviko turundusdirektor Janek Kalvi.

Kalvi ei tõmba piiri kodumaise ja välismaise toorme vahele, tuues näiteks Eesti piirituse. "Kas Venemaalt ostetud teraviljast toodetud piiritus on ikka Eesti piiritus?" küsib ta. "Meie jaoks on oluline see, et kaup on Eestis toodetud ja Eesti inimesed on selle jaoks tööd teinud ja vaeva näinud."

Liviko kasutaks tootmises Eestis toodetud piiritust, kui selle kvaliteet oleks parem. Viru Valge Special Anniversary ostjana näeb Liviko Eesti turisti, kes välismaale minnes midagi ehedat kingituseks kaasa tahab viia. Et tarbija välismaalase ees häbenema ei peaks, on Liviko toorme kvaliteedilati nii kõrgele tõstnud, et kohalikel tootjatel selle alt vaid läbi joosta jääb.

"Kui tase tõuseb, oleme kohe valmis kastutama ka Eesti piiritust," lubab Kalvi.

Werol hädas iseendaga

Lisaks taimeõlile Olivia antud aasta parima toiduaine nimetusele on AS Werol Tehased sel aastal saanud ka kvaliteedimärgi "Tunnustatud Eesti maitse", mida annab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Hoolimata tunnustustest ägab kaks aastat tagasi käivitatud tehas alles stardiraskustes. Suurim probleem on tooraine - rapsiseeme. Kuigi ettevõtte eesmärk on saada tooraine Eesti turult, on seeme seni kogutud ikkagi Lätist, Leedust ja Ukrainast. Aasta

60 000 tonnisest rapsivajadusest tuli eelmisel aastal Eestist vaid kümnendik.

Ettevõtte juhatuse esimehe Raul Kastani sõnul viisid talunikud seni saagi Kunda või Paldiski sadamas seisnud laevadele, mis toimetasid rapsi Rootsi või Taani õlimeistritele. Kastan meenutab, kuidas lepingute täitmiseks pidi ettevõte eelmisel aastal lähimalt konkurendilt Soome Mildolalt ostma juba rafineeritud õli, et seda oma pudelites müüa ja nii kliendi usaldus säilitada.

Tänase seisuga on tehasel tooraine olemas kuni järgmise saagini ning pool sellest on pärit koduturult. "Talunikele maksmiseks oleks vaja läinud kuni 200 miljonit krooni, mida meil ei olnud, ja me pidime kogu tooraine võtma võla peale," räägib Kastan.

Seepärast kuulub kogu tooraine praegu Soome suurimale teraviljakaupmehele Avenale, kes Weroli laenutehingut garanteeris. Alates veebruarist hakkab Werol soomlastelt kinnitatud korra järgi rapsi tagasi ostma. "See ei ole meile kõige odavam lahendus," tõdes Kastan.

Millest valmivad parimad toiduained

EESTI PARIM PIIMATOODE 2000 -

Gefilus keefir rasvasisaldusega 2,5%

Tootja: Tapila AS, Laeva meierei

99% kodumaine tooraine - piim

1% välismaine tooraine - moos, hapendamisbakterid

EESTI PARIM LIHATOODE 2000 -

Jahutatud pidupäevarullid küpsetuskarbis

Tootja: AS Tallegg

99,5% kodumaine tooraine - liha

0,5% imporditud tooraine - ploomid, maitseaine

EESTI PARIM PAGARITOODE 2000 -

Pööripäeva leib

Tootja: Fazer Eesti AS

77% kodumaine tooraine - rukkijahu, joogivesi, pärm, maltoossiirup

23 % välismaine tooriane - mitmeviljasegu, linnasejahu, päevalilleseemned, keedusool, nisujahu, rukkiterad

EESTI PARIM KONDIITRITOODE 2000 - Glasuuritud martsipanibatoon

Tootja: AS Kalev

13% kodumaine tooraine - lõssipulber jne

87% välismaine tooraine - kakaouba, mandlid jne

EESTI PARIM PUU- JA KÖÖGIVILJATOODE 2000 - Seeria Grüne Fee Eesti maitserohelised ja potisalatid: Basiilik, Jääsalat, Lollo Rosso, Meliss, Murulauk, Petersell, Lehtsalat, Till

Tootja: AS Grüne Fee Eesti

100% välismaine tooraine - seeme, turvas

EESTI PARIM MITTEALKOHOOLNE JOOK 2000 - Seeria Kannujoogid 1+4: Kontsentreeritud pirnijook, Kontsentreeritud õunajook, Kontsentreeritud jõhvikajook, Kontsentreeritud mustasõstrajook, Kontsentreeritud kirsijook

Tootja: AS Põltsamaa Felix

100% kodumaine tooraine - õunad, jõhvikad, mustsõstar

100% välismaine tooraine - kirsid, pirnid

Tiina Joosu