Riiga plaanib oma uue peakontori ehitada Hansabanka," kinnitas Neivelt, kes on Hansapanga Gruppi kuuluva Läti tütarpanga Hansabanka nõukogu esimees. Kahjuks kuulutati Hansabankale lubatud krundile läinud nädalal välja konkurss. "Seega ei ole meil krunti ega ka hoone projekti," ütleb Neivelt, kes ka loodab saada uude büroohoonesse väikse kabineti neiks puhkudeks, kui ta paar korda kuus Riias käib.

"Eestlased ei tee Lätis otsuseid. Meil on seal kohal vaid üks eestlane - Tiit Pekk," räägib Neivelt. "Pangandus on kohalik äri ja otsuseid teevad kohalikud inimesed. Lätlased Lätis, leedulased Leedus, eestlased Eestis ja rootslased Rootsis. Meie organisatsiooni üheks tähtsaimaks väärtuseks on iseseisvus oma otsustes ning sellega kaasnev vastutus."

Hansapank ei kavatse viia oma peakontorit ka Vilniusesse, kus tegutseb Hansapanga Grupi Leedu tütarpank Hansabankas.

Praegu toimub ligi kolmandik Hansapanga Grupi majandustegevusest väljaspool Eestit. Kui õnnestub sõlmida tehing Leedu Hoiupanga ostmiseks, siis toimub väljaspool Eestit üle poole grupi tegevusest. Seetõttu peab muutuma mõttelaad ka Tallinnas, leiab Neivelt.

"Kui kõik läheb plaanitult, on kolme aasta pärast Eesti tegevuse osatähtsus umbes 35%. Pooled Baltikumi elanikest elavad Leedus, kolmkümmend protsenti Lätis ja ainult viiendik Eestis. Seetõttu on loogiline, et regionaalse finantsinstitutsioonina nihkub meie tegevus paratamatult lõuna poole."

Maailm globaliseerub ja ärid muutuvad rahvusvaheliseks, nii ka Hansapanga Grupp. "Kui seni on tavatsetud öelda, et kapitalil pole rahvust, siis varsti öeldakse sedasama ka ettevõtete peakontorite ja juhtkondade kohta," ennustab Neivelt.

PAAVO KANGUR


Kus on Hansapanga Grupi peakontor?

"Kus on Merita Nordbankeni, uue nimega Nordea peakontor?" küsib Neivelt vastu. Ta on seda uurinud ja ei ole vastust saanud. Kas Helsingis, Stockholmis või Kopenhaagenis?

"Nordea näol on tegemist Skandinaavia juhtiva pangaga, kellele kuulub Merita Soomes, Nordbanken Rootsis, Unidanmark Taanis ja Kristiana Norras. Kus on nende peakontor? Soomlased teavad, kus asub Merita peakontor, rootslased Nordpanga oma jne. Kus asub kontserni peakontor, seda ei tea ka töötajad, klientidest rääkimata. Põhjus selles, et peakontorit selle klassikalises mõistes ei eksisteeri," selgitab Neivelt.

"Peakontori filosoofia on maailmas tugevasti muutunud. Inimestel on kombeks kujutada peakontoreid ette mingite kindlate hoonetena. Tänases globaliseeruvas maailmas tekivad seevastu kompetentside keskused ja peakontori funktsioon laotub laiali.

Hansapanga Grupp ei vaja keskust, kuhu koonduda. Hansapank on Eesti pank, Hansabanka Läti pank ning Hansabankas Leedu pank. Ning kokku moodustab meie grupp Baltikumi panga. Kontserni peakontori erinevad funktsioonid asuvad eri riikides laiali. Üldjuhul koonduvad sellised kompetentside keskused sinna, kus on olemas parima kvalifikatsiooniga töötajad.

Näiteks praegu asub Hansapanga Grupi väliskaubanduse finantseerimise keskus Riias. Lähiajal on plaanis Riiga viia ka rahvusvaheliste ettevõtete teenindamise keskus. Mõlemaid teenuseid saab loomulikult ka Vilniusest ja Tallinnast, aga arenduskeskus asub Riias."