Äriringkonnas on Kolesnikov tuntud kui Philip Morrise (Marlboro) sigarette importinud firma Bankend Eesti üks juhtfiguure. Spordis teatakse teda Karl Lemani poksiklubi omanikuna. Politsei peab teda allilma üheks mõjukamaks tegelaseks.

Rahva hulgas sai Venemaal sündinud mees kuulsaks võltsitud "rohelise kaardi" abil Eesti kodakondsuse hankimisega. Kaart võimaldas saada Eesti kodanikuks ilma eesti keele eksamita. Kui asi avalikuks tuli, tahtis politsei Kolesnikovilt Eesti kodakondsuse ära võtta, ent Riigikohus mõistis mehe õigeks.

See, et maja kuulub Kolesnikovile, on justkui mingi suur saladus. Kui küsida asjaga seotud inimestelt, vaikivad kõik kui haud. Maja dokumentidest võib lugeda, et kinnistu kuulub Hansa Liisingule, kes on volitanud ehitusega seotud asju ajama arhitekt Allan Strusi. Maja projektis seisab aga, et tellija on Bankend.

Suur saladus

"Kas tegelikult kerkib maja Jevgeni Kolesnikovile?" pärin Bankend Groupi Kinnisvara direktorilt Raul Ritslaiult.

"See on küll tõsi, et ZHenja (Jevgeni hellitusnimi - Toim.) ehitab sinna." Hiljem Ritslaid eitab öeldut, väites, et tegelikult ehitatakse maja hoopis Kolesnikovi tuttavale ja Kolesnikov polevatki üldse Bankendiga seotud.

Miks ei või keegi teada, et maja ehitab Kolesnikov?

"Kui meil oleks normaalne maksupolitsei, siis see küsiks kohe, millistest tuludest sellist maja ehitatakse," seletab eradetektiiv Koit Pikaro.

"Krunt üksi maksab kaheksa miljonit krooni," räägib krundi endine omanik, ärimees Mihkel Nirgi. Kolesnikov ostis sellest pool. Kaks korda nii palju võib maksta üle 700ruutmeetrine ja üle 2000 kuupmeetrine maja.

Politsei andmeil pole Kolesnikovi üheski Bankendiga seotud dokumendis kirjas, ehkki ta on seisnud suitsufirma loomisest peale kõikide tähtsate otsuste juures.

"Salakaubandusest ja selle kõrval ka legaalsest ärist tulnud rikkus on teinud Kolesnikovist allilma ühe tähtsaima otsustaja. Ka poksiklubi on allilma liidriks tõusmisel kaasa aidanud," teab Tallinna volikogu liige Pikaro rääkida.

Kuni möödunud aasta lõpuni oli Bankend Eesti suurim tubakatoodete müüja turuosaga 60 protsenti. "Kui Philip Morris rajas oma tehase Peterburi, siis ühe versiooni järgi soovis sealne allilm oma kontrolli alla saada ka Eesti ala," räägib Pikaro.

Kuidas see nüüd täpselt oli, aga aastavahetusel toimusid kiired muutused. Bankend loobus oma ammusest bisnisest ning uueks "Marlboro-meheks" sai uus firma Läänest, Austria Tabak (praegu Tobaccoland Eesti). Kolesnikov ja tema sõbrad hakkasid ajama kinnisvaraäri.

Täna on Bankendil käes juba tõelised kinnisvararosinad. Veel enne jaanipäeva avab Tallinna reisisadamas uksed Bankendi arendatud Sadammarket. Neljakorruseline kaubandus- ja meelelahutuskeskus asub otse Soome vahet käivate laevade terminali vastas.

Sarapi teene

Krundi magusas kohas sai Bankend vaid 14-15 miljoni krooni eest tänu aastaid tagasi Tallinna Sadamaga sõlmitud rendilepingule. Tookord kamandas sadamat veel Enn Sarap.

Laevakujuline kaubamaja peab lisama elu sadamasse ja palju raha investeerijate taskusse. Turist võib veeta hoones kas või terve päeva ja õhtul minna tühja rahakotiga laevale tagasi.

Marketi 12 000 ruutmeetril pakutakse kõike vajaminevat: seal on ärid ja poekesed, ilu- ja muud teenindusfirmad, laste mängukohad, pubi, kohvik ja ööklubi.

Juunis avatakse marketi esimene järk, teine hakkab tööle tänavu novembris. Kogu hoone ehituseks kulub 120 miljonit krooni, tasuvusajaks on plaanitud viis aastat.

"Ehituse suhteliselt odav ruutmeetri hind tuleb sellest, et hoone on ehitatud, kasutades ära vana karkassi. Vene ehitusstandard on üks tugevamaid. Konstruktsiooni veidi tugevdades saab ehitada tänapäevase hoone," räägib Raul Ritslaid. Aastapäevad tagasi ostis Bankend linnalt enampakkumisel 2,5 miljoni krooni eest Maarjamäele Dvigateli sanatooriumihoone. Sinna tuleb kolmest korpusest koosnev viiekorruseline maja. Tolle ette omakorda jääb läbi kahe korruse elamisega ridaelamuplokk. 10 000 - 11 000 ruutmeetrise kompleksi hinnaks plaanitakse 75-80 miljonit krooni.

Majadesse planeeritakse mitmesuguse hinnaklassi elamisi, ka äripindu ja võimalik, et linna tellimusel isegi sotsiaalkortereid.

Üleküllastunud korteriturul loodab Bankend Groupi Kinnisvara, et magnetina mõjub imekaunis koht - kolmes küljes on park. Kesklinn asub ka lähedal.

Peamine tõmbenumber on aga madal hind. Korteri ruutmeeter hakkab maksma 9000 krooni.

Kuidas see saavutatakse? Kui teised pakkujad nägid kohas vaid eramute krunte, siis Bankendi meeste idee oli taas ära kasutada olemasolev vundament ja karkass. Bankendi haare ulatub ka Tabasallu. Mahapõlenud kohviku Merepiiga asemele ehitatakse uhket salooni. Tabasalu pankrannikule, peaaegu Tiskre vastu, hakkab Bankend arendama suurt eramurajooni.

Ene Läkk