EEA juhtivspetsialist Katrin Kivi ütles BNS-ile, et koosoleku toimumiseks oleks vaja olnud kaheksa nõukogu liikme kohalolek, kuid koosolekule ilmus vaid kuus nõukogu liiget.

Kivi ei osanud prognoosida, kas järgmise nädala neljapäevast tegevuse lõpetava agentuuri nõukogu järelejäänud kuue päeva jooksul veel üritab kokku tulla või mitte.

Riigikogu opositsioonilisse Rahvaliidu fraktsiooni kuuluv nõukogu liige Tiit Tammsaar ütles BNS-ile, et tegemist on juba kolmanda või neljanda korraga, mil püütakse EEA nõukogu ebaõnnestunult kokku saada.

Kohale ei tulnud nõukokku kuuluvad rahandusminister Siim Kallas, riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni liige Aimar Altosaar ja Mõõdukate fraktsiooni liige Meelis Paavel, Eesti Panga esindaja Tanel Ross ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.

“Ka riigikontrolli peakontrolör Raivo Linnas oli väga nördinud, vastuseta jäid küsimused [peadirektor Jaak] Liivikule — kuidas likvideerimine toimub, millised on üleandmise ja vastuandmise dokumendid,” rääkis Tammsaar.

“Selline mulje on, et hoitakse eemale nagu pidalitõbisest,” lisas ta.

Tammsaare sõnul oleks korrektne, kui nõukogu teeb agentuuri tegevuse lõpetamise kohta otsuse, määrab materjale üle andva komisjoni ning vabastab vastavalt seadusele ametist peadirektori.

“Ka see jäi õhku rippuma, mis Liivikust saab alates 1. novembrist,” märkis Tammsaar.

Valitsus kinnitas järgmise nädala neljapäevast tegevuse lõpetava erastamisagentuuri vara ja funktsioonide üleandmise korra eelmisel nädalal. Maa erastamisega seotud tegevused võtavad üle maavalitsused ja erastamislepingute kontrolli võtab üle rahandusministeerium. Enamuse EEA varast saab endale majandusministeerium.

EEA-s töötab praegu veidi üle 30 inimese, kes enamuses lähevad koondamisele, kuna töökohad kuuluvad likvideerimisele. EEA nõukogu funktsioonid võtab 1. novembrist üle valitsus.

Rahandusministeerium peab korraldama erastamisagentuuri poolt üleantud raamatupidamisaruande auditeerimise ja esitama selle valitsusele kinnitamiseks 20. detsembriks.