Ministeeriumi nõunik Daniel Vaarik tunnistas, et suhetes oli pingeid, kuid nimetas ahistamisjutte ilmselgeks liialduseks.

“Kui eelarveosakonnast ära minna, siis on õige aeg seda teha just praegu, kui üks eelarve on valmis saanud,” ütles Vaarik.

Omal soovil läks asekantsler Ülle Lõhmus, kes vastutas eelarve kokkupanemise eest. Poole aasta pärast oleks Lõhmus lahkunud nagunii, sest plaanis alustada õpinguid Ameerika Ühendriikides.

Minema läksid ka majandusanalüüsi osakonna juhataja Kadri Kuusk ning riigieelarve osakonna juhataja asetäitja Kalle Kukk, lisaks veel viis talituste juhatajat ja spetsialisti.

Tüli põhjuseks oli ajalehe andmeil 2001. aasta eelarve. Meeskond ootas tehtud töö eest tunnustust, kuid selle asemel tõstis kantsler Järvan esile vigu ja puudusi. Seejärel teatasidki spetsialistid oma lahkumisest.

Viimasel hetkel lõi minejatest lahku finantsosakonna juhataja Veikko Vahar, kes otsustas osaleda eelarve kokkupanemisel ka sel aastal.

“Neile tehti mujalt ka paremaid pakkumisi, kui rahandusministeerium oleks suutnud teha, ja see näitab, et nad on teinud eelarvega head tööd,” tõrjus Vaarik kahtlusi, et ministeerium ei osanud spetsialistide tööd hinnata ning lasi neil liiga kergekäeliselt lahkuda.

Lõhmus asub enne õppima minekut tööle Tallinna linnavalitsuse eelarvevaldkonna nõunikuna, Kuusk jätkab Poliitikauuringute Keskuses Praxis ning Kukk asub tööle Rahvusvahelise Valuutafondi Eesti büroos.

Lõhmuse asemel asekantslerina töötav Margus Uudam tunnistas, et eelarveprotsessi võtmeisikud on muutunud, kuid alles on jäänud tuumik, kes on riigieelarvet aastaid koostanud. Suurem probleem on majanduspoliitika ja -analüüsi osakonnaga, mis on juba pikemat aega olnud spetsialistidest peaaegu tühi.