Riikliku riigihangete järelevalvajana on ministeeriumil õigus riigihankemenetlus osaliselt või täielikult kehtetuks tunnistada, teha ettekirjutus rikkumiste lõpetamiseks ja kohtuvälise menetlejana õigus karistada seadust rikkunud isikut rahatrahviga, teatas ministeerium.

Möödunud aastal läbi viidud 54 järelevalvemenetluses tuvastati seaduse rikkumine 23 korral. Kõige rohkem eksisid hankijad õige hankemenetluse liigi valikul. Teine peamine viga oli juba sõlmitud hankelepingu tingimuste hilisem muutmine.

„Vaidlustuskomisjoni vaidlustuste ja järelevalvele taotluste arv on viimastel aastatel jäänud stabiilselt samaks ja see viitab heale riigihanke praktikale,“ ütles rahandusministeeriumi asekantsleri ülesandeid täitev Agris Peedu.

„Probleemid tekivad siis, kui hankija ei korralda hankeid regulaarselt või seab ostule erinevaid pisitingimusi, mis muudavad selle keeruliseks nii pakkujale kui lõpuks hankijale endale.“

Rahandusministeerium tegi kuus plaanilist järelevalvemenetlust, et kontrollida väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse liigi valiku õiguspärasust. Kontrolliti 13 riigihanget ja seitsmel juhul tuvastati vale menetlusliigi valik.

„Plaanilise järelevalvega püüame tähelepanu koondada konkreetsele probleemile tervikuna. Selle aasta eesmärgiks on plaanilise järelevalve tegevust oluliselt tõhustada,“ märkis Peedu.