Eelnõu tulemusel ei tohiks enam seaduslikult EL-s viibivatelt isikutelt nõuda põhimakseteenuste eest rohkem tasu, kui Eesti kodanikelt, rääkis rahandusminister Sven Sester Riigikogus võlaõigusseaduse muutmise eelnõu esimesel lugemisel.

Eelnõul on kolm peamist eesmärki: esiteks tagada igale tarbijale ligipääs pangakontodele; teiseks lihtsustada igapäevaste arvelduste viimist ühest pangast teise; kolmandaks tagada tarbijale parema ülevaate sellest, kui palju raha kulub makseteenustele.

Eelnõu põhineb EL direktiivil, mida nimetatakse maksekontode direktiiviks.

„Kui rääkida paremast ligipääsust pangakontodele, siis selle tagamiseks pannakse eelnõuga kohustusi pankadele. Seaduse jõustumisel on pangal kohustus avada konto igale füüsilisele isikule ehk tarbijale. Isikul peab aga olemas dokument, mille alusel saab tema isiku tuvastada. Muuhulgas ei saa pank keelduda pangakonto avamisest ka juhul, kui tarbijal on olnud varasemalt näiteks maksehäired. See laieneb samamoodi Eestis viibivatele välismaalasele, kes võivad olla pärit nii teistest EL riikidest kui ka mujalt. Muu hulgas on õigus taotleda konto avamist ka rahvusvahelise kaitse saajatel või seda alles taotlevatel isikutel, muuhulgas ka pagulastel,“ rääkis Sester.

Pangakonto all peetakse silmas tavapärast arvelduskontot. Koos arvelduskontoga tuleb tarbijatele teha kättesaadavaks ka pangakaart ning tavapärased makseteenused nagu nt sularaha sissemaksmine ja väljavõtmine ning püsikorraldused. Neid teenuseid nimetatakse eelnõus põhimakseteenusteks.

„Pank võib põhimakseteenuste osutamisest keelduda põhimõtteliselt üksnes juhul, kui taotleja puhul eksisteerib rahapesu ja terrorismi rahastamise kahtlus,“ rääkis minister. „Mõistagi ei pea pangad ka kellelegi teenuseid tasuta osutama. Siiski kehtestab eelnõu põhimõtte, et põhiliste makseteenuste tasud peavad olema mõistlikud ja vastavuses Eesti elanike sissetuleku tasemega. Täpsemad suunised mõistliku tasu määramiseks saab vajadusel kehtestada rahandusministri määrusega. Eestis on maksekonto avamine Eesti kodanikele reeglina tasuta. Eestis on Euroopa Komisjon samas näinud kitsaskohana kõrget konto avamise tasu välismaalaste jaoks. Euroopa liidus on see keskmiselt umbes 40 eurot.“