Kotkas sündis 1994. aastal Hiiumaal, kuid õppis Tallinna Reaalkoolis. Ta on varasemas elus loonud mitu ettevõtet, näiteks õpilasfirma Sants Solutions, mille tegevjuht ta 2013 kuni 2015. aastani oli. Nordic Business Report on paigutanud mehe Põhja-Euroopa 25 kõige mõjukama noore ettevõtja hulka.

Veriffi alguseks võib vabalt pidada seda, et Kotkas üritas kord alaealisena tellida interneti vahendusel kaupa, kuid pidi olema selleks vähemalt 18-aastane. Ta suutis süsteemi nõnda ära petta, et sai soovitud kauba kätte, kuid hakkas ühel hetkel mõtlema, et see käis tal liiga kergelt. Ta mõistis, kui lihtne oli toona veebis mängida kedagi teist. Kui suured tegijad on nii haavatavad, siis ei ole väikestel võimalustki.

Veriff sai teoks 2015. aastal, kui Kotkas oli vaid 20-aastane. Peagi saavutas ettevõte globaalse haarde ja 2018. aastal liituti Y Combinatoriga, et äri kasvatada.

Müüa ei kavatse

Veriff pakub niisiis isikusamasuse teenust. Seda pakutakse arvuti või mobiiltelefoni kaamera ja mikrofoni abil ning koostöös riiklike andmebaasidega. See võimaldab biomeetrilisi andmeid kasutades pakkuda vähemalt sama turvalist isiku tuvastamist kui on sarnase protsessi läbimine pangakontoris füüsiliselt. Seda kasutavad ettevõtted, kellele on isikusamasuse tuvastamine väga oluline. Näiteks finantstehnoloogia ettevõtted.

Veriffi on tahetud korduvalt ja kohati päris agressiivselt ära osta. Ajakirjale Director eelmise aasta suvel antud intervjuus ütles Kotkas aga nii:

„Veriffi ehitame me selleks, et see jääks alles. Me ei hakka ettevõtet müüma. Me näeme, kui tähtis see turg ja osa on, ning teeme nii, et oleksime turul sõltumatud. Mul endal tekib vahel mingi sisemine sügelus, mida sügada ei saa, kui mõtlen, kuhu see kõik võiks jõuda. Praegu kratsime tegelikult kogu selle valdkonna pealmist kihti alles. Eriti hea on mõelda, kui lahedad inimesed meil tööl on. Kui kõik see mees saab hoo sisse, siis ei ole klaaslage."

Kaarel Kotkas

Möödunud aastal kasvas Veriffi töötajate arv 242 inimese võrra.

„Veriffi jaoks oli 2019. aasta märksõna hüperkasv. Meie töötajate arv viiekordistus möödunud aastal, jõudes 2019. aasta lõpuks 307 inimeseni. 40% ettevõtte töötajatest on pärit väljastpoolt Eestit, kokku esindatakse 46 kodakondsust," on Ärilehele varasemalt rääkinud Veriffi kaasasutaja Janer Gorohhov.

Ettevõte on kaasanud 8,3 miljonit dollarit nii Eesti kui maailma investoritelt nagu LIFT99, Superangel, Taavet Hinrikus, Ashton Kutcher, Paul Buchheit, Elad Gil, Sten Tamkivi, Jaan Tallinn, Ragnar Sass, Gustaf Alstromer, Anu Harihara, Andrew Prozes jpt.

Eesti Aasta Ettevõtja tiitli nominendid olid elektrijalgrattaid valmistava ettevõtte Ampler Bikes OÜ üks asutajatest Ardo Kaurit; Silen OÜ asutajad Endrus Arge, Sparry Kivilo ja Henri Rüüsak; Helmes ASi asutaja Jaan Pillesaar ning Peetri Puit OÜ asutaja Peeter Peedomaa.

EY Eesti Aasta Ettevõtja 2020 konkursi finalistid selgusid rohkem kui 2500 kvalifitseerunud ettevõtja hulgast. Selle tiitli saaja läheb Eestit esindama EY Maailma Aasta Ettevõtja ärifoorumile Monacosse.

Elutöö preemia pälvis seekord Toom Tekstiili asutaja ja äri eelmisel aastal maha müünud Illimar Toom.

Varasemalt on EY Eesti Aasta Ettevõtjaks saanud:

2019. aasta - Tõnis Kaasik (Ecometal AS)

2018. aasta - Martin Villig ja Markus Villig (Bolt)

2017. aasta - Arno Kütt ja Peep Kuld (Cleveron AS)

2015. aasta - Jevgeni Kabanov (ZeroTurnaround AS)

2014. aasta - Jüri Raidla (Advokaadibüroo Ellex Raidla)

2013. aasta - Peeter Rebane ja Priit Rebane (BDG Holdings OÜ)

2012. aasta - Ruth Oltjer (Chemi-Pharm AS)

2011. aasta - Priit Alamäe ja Taavi Kotka (Nortal AS)

2010. aasta - Peter Hunt (Wendre AS)

2009. aasta - Indrek Sepp (Pristis AS)

2008. aasta - Jaan Puusaag (Krimelte OÜ)