“Et Äripäeva trükitakse Kroonpressi trükikojas roosale paberile ja seda venelastel pakkuda pole, siis meie tiraazhi trükkimine häiritud polnud,” rääkis peatoimetaja Igor Rõtov. SL Õhtuleht ja Postimees aga kasutasid reedese lehe puhul esimest korda Venemaalt saabunud paberit ja see ei sobinud trükiseadmetega.

18. mail Soome paberitööstuses alanud töösulg jättis ukse taha 24 000 töölist ning ähvardab seisata ka Soome saeveskid ja osa keemiatööstusest.

Stora Enso ja teised Soome metsatööstuskontsernid teatasid eelmisel nädalal, et on valmis paberitehaste uksed kinni hoidma kasvõi poole juunini või veel kauem, kui töövaidlus ametiühinguga ei lahene.

Ametiühing omakorda pidas kõnelusi teiste alaliitudega võimalike toetusstreikide osas. Soome ametivendadega on solidaarsed ka Rootsi paberitööstuse töölised, kes pole soomlaste tööd teha võtnud ja ähvardavad oma Soome tööandjaid samuti streigiga.

Töövaidlus ise kestab juba läinud aasta lõpust, kui Soome paberi- ja metsatööstusfirmad otsustasid traditsiooniliste kolmepoolsete kõneluste asemel (riik, ametiühingud ja tööandjad) dikteerida oma tingimused järgmise kollektiivlepingu sõlmimiseks.

Peamine vaidlus käib nõudmiste üle, et tehased töötaksid ka jõulude ja jaanipäeva ajal ning et tööandjad saaksid vabamalt osa töid ja teenuseid allhanke korras sisse osta. Kõik see tõstaks Soome tehaste rentaablust ning tagaks 10 aasta perspektiivis ca 1,5 miljardit eurot kokkuhoidu.