Uuringust tuleb välja, et Soomes ja mõnes teises Euroopa paigas on 15- ja 16-aastaste noorte seas alkoholi tarbimine vähenenud. Suurenenud on nende noorte arv, kes ei ole selles vanuses veel üldse alkoholi tarvitanud. Keskmiselt joovad Soome noored Euroopas kõige vähem.

26% Soome noortest ütlesid, et nad ei ole kunagi alkoholi joonud, tõi välja üle-euroopaline uuring. Euroopa keskmine oli seejuures 20%.

Ehkki tarbitavad alkoholikogused on vähenenud on noortel ikkagi seoses alkoholiga esmane soov end purju juua. 33 protsenti Soomes küsitletud 15- ja 16-aastastest ütlesid, et on viimase 30 päeva jooksul joonud kuus või enam ühikut alkoholi ühe korraga. Euroopa keskmine oli siin 33%.

Veel üks küsimus uuringus puudutas seda, kui palju noor viimasel korral alkoholi jõi. Soomlaste seas oli see 5,96 sentiliitrit (puhast, sajaprotsendilist alkoholi). Euroopa keskmine oli siin tunduvalt väiksem, 4,7 sentiliitrit.

Suitsetatakse ka vähem

Niisiis on noorte soomlaste seas alkoholi tarbimine vähenenud kiiremini kui ülejäänud Euroopas. Sealsete noorte sõnul on riigis raskem alkoholi kätte saada.

Lisaks sellele suitsetab uus põlvkond vähem. 2000ndendatel on iga päev suitsetavate noorte arv olnud pidevas languses. Soomlased paistavad aga taas silma sellega, et suitsetavad paljudest teistest eurooplastest vähem. Põhjamaade seas ollakse siiski suitsetamise osas esikohal. Vastajate arvates on Soomes tubakatooteid kergem osta, Euroopa noored pidasid seda oma koduriikides üldiselt keerulisemaks.

Euroopas on kõige levinum narkootikum noorte seas kanep. Soomlaste arvates on nende riigis kanepi ostmine raske. Euroopas üldiselt lihtsam.

Kanepi tarbimine on Soomes ja Põhjamaades üldiselt väiksem kui ülejäänud Euroopas.

Millegi pärast on Soome noortel kombeks võtta koos retseptiravimeid ning alkoholi. Selle näitaja poolest ollakse nii Euroopast kui ka Põhjamaadest maas. Ehkki peab nentima, et Soome teeb ka siin edusamme.