Soomes toimub täna mitmete ametiühingute üleskutsel valitsuse poliitika vastane meeleavaldus ja mitu üleriigilist streiki. Ametiühingud toetavad tööturu osapoolte õigust ise töötamise ja tasustamise tingimustes kokku leppida ning taunivad valitsuse plaani töötajate õigusi koomale tõmmata.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul ei ole palgalise puhkuse vähendamine, ületunnitöö mittetasustamine ning töötamine nädalavahetustel imerohi, mis kasvataks üleöö Soome majandust ja muudaks selle taas konkurentsivõimelisemaks.

Ta kinnitas, et nõustub täielikult Soome ametiühingute seisukohaga, mille kohaselt lahendus peitub sügavamates majandusreformides, kuhu peavad panustama kõik osapooled.

„Valitsus, mis paneb oma kõige haavatavamate – naiste ja osalise tööajaga töötajate õlule sellise koormuse, ei saa olla edukas,“ kirjutas ametiühing Soome kolleegidele saadetud toetuskirjas.

Ametiühingute sõnul on Soomes enamus töötingimusi saavutatud kollektiivläbirääkimiste teel ning kui valitsus sellesse ühepoolselt vahele lõikab, on see šokk mitte ainult Soome avalikkusele, vaid kogu maailma ametiühinguliikumisele. Soome ja Põhjamaad on oma pikaajalise kokkulepete kultuuriga olnud eeskujuks nii Eestile, Euroopale kui tervele maailmale.