Lõhmusel on seni olnud nutika, kuid ausa, mitmekülgse ja eduka ettevõtja imago. Samamoodi peeti kunagi ausa ja eetilise ärimehe musternäidiseks Hansapanga endist juhti Indrek Neiveltit, kuni tulid avalikuks viimase sammud maksude optimeerimisel, kirjutab Postimees.

Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg avaldas eile lootust, et Lõhmuse rahaga võisid ehk ebaseaduslikke tehinguid teha diilerid, kelle käsutusse raha oli usaldatud. “Tahaks uskuda, et ta ise kahtlaste tehingute taga ei ole,” lausus ta.

Ettevõtja Neinar Seli kinnitusel olid tema jaoks Lõhmust puudutavad uudised väga suureks üllatuseks. “Seetõttu ei tahaks ma küll võtta kohtumõistja rolli, et kas ta tegi midagi keelatut või mitte,” rääkis ta.

Ärimees Oleg Grossi sõnul on see aga järjekordne näide sellest, et nii nagu meie riik on alles noor ja arenemisjärgus, on arenemas ka siinsete ärimeeste eetilised normid.

“Mängitakse lubatu ja lubamatu piiril ning vahel astutakse sellest üle,” rääkis Gross. “Raske on seda heaks kiita, kuid eks pea kõigil ettevõtjatel on kunagi ette tulnud suuremaid või väiksemaid libastumisi.”

Urmas Sõõrumaa hinnangul ei eksinud Lõhmus reeglite vastu aga teadlikult. “Ma ei tahaks kuidagi uskuda, et ta mõne tuhande dollari suuruse kasumi pärast teadlikult rikkumisele välja läks,” märkis ta. Kui Lõhmus aga teadlikult ebaeetilisi tehinguid tegi, on see enamiku Postmehega vestelnud ärimeeste sõnul taunimist väärt.

Sõrgi sõnul on aga märgiks Lõhmuse vastutustunde kohta see, et ta end tõe selgumiseni juhtivatelt kohtadelt taandas.