Lõuna-Koreas Soulis viibiv Eesti riigiametnike ja ärimeeste delegatsioon tundis neljapäeval pisargaasi- ning püssirohu lõhna, sest üsna lähedalt nähti pealt ametiühingute ja politsei kokkupõrget.

ärimeeste delegatsiooni liikme Neinar Seli sõnul sai üks välisministeeriumi töötajatest pisargaasi tõttu veidi kannatada. "Ta tuli metroost just siis välja, kui tänaval käis madin. Aga midagi erilist temaga ei juhtunud," ütles Seli eile Eesti Päevalehele.

Seli rääkis ka teisest väikesest vahejuhtumist ühe delegatsiooni liikmega, kes sai tunda püssirohu lõhna. "Ta läks neljapäeva õhtul jalutama ning kuulis kvartal eemal laskmist. Ilmselt tulistati paukpadrunitest. Mees tuli igaks juhuks hotelli tagasi," vahendas Seli. "Laipu pole rahutuste ajal vist olnud, vähemalt meie grupis kindlasti mitte," lisas Seli.

Seli kinnitusel on Soulis rakendatavad turvameetmed väga head. "Tööpäeva lõpus seisab igal tänavanurgal politseiauto ning metroo sissekäikude juures on politsepatrullid," märkis Seli.

Lõuna-Koreas kestavad ametiühingute ja politsei kokkupõrked juba paar nädalat. Ametiühingud protestivad uue tööseaduse vastu, mis nende väitel kitsendab nende õigusi.

Eile külastas Eesti riigiametnike ja ärimeeste delegatsioon Korea arenguinstituuti, samuti kohtuti Samsungi ja Daewoo presidentidega ning külastati ka tehaseid. Eestit tutvustava loengu pidasid majandusminister Jaak Leimann ning Eesti kaubandus-tööstuskoja peadirektor Toomas Tamsar.

Neljapäeval kohtus valitsusdelegatsioon Korea kaubandus-tööstusministri Jae-Yoon Parkiga, kes oli üllatunud Eesti liberaalsest majanduspoliitikast. Park lubas teha kõik endast oleneva, et äratada Korea firmade huvi äritegevuse vastu Eestiga.

Majandusminister Jaak Leimann esitas Koreas ka ametliku vastukülaskäigu kutse.

Seli hinnangul põhineb Korea kiire majandusareng inimestesse investeerimisel. "Kui Euroopa on jõudnud praeguse tasemeni 200 aastaga, Jaapan 100 aastaga, siis Korea on jõudnud selleni 30 aastaga," märkis Seli. Seli sõnul pole Eestil erinevalt Koreast ka kindlat majandusmudelit ja kaugemaid eesmärke. "Nn Tuleviku toas tutvustasid korealased meile oma nägemust järgnevast aastatuhandest. Näiteks ei pea õpilane aastal 2030 enam kooli minema. Ta vajutab arvutil ajalootunni klahvile ning õpetaja tuleb ette ja hakkab rääkima," rääkis Seli.

Lisaks Koreale külastas Eesti delegatsioon Jaapanit, täna õhtul lennatakse Singapuri.

Seli ei viibi enda kinnitusel visiidil vaid mööblifirma Wermo esindajana. "Lisaks Wermo reklaamprospektidele jätsin maha ka plaanitava Eesti paberi-ja tselluloosi tehase projektid, eeluuringu ning lühitutvustuse Eesti ja Läti metsaressurssidest," rääkis Seli.

Seli plaanitud paberi-ja tselluloositehas läheks maksma 2-5 miljardit krooni ning "seda raha pole Eestis kunagi". "Otsime praegu investorit, et siis suuremat projekti käivitada," märkis Seli.

Ta märkis, et Daewoo on näiteks Usbekki investeerinud 200 miljonit dollarit ning miks mitte ei võiks see raha ka Eestisse jõuda. "Kõik Euroopa messid on mul alati kulutustega seotud. Seekordset reisi ei pea ma kulutuseks. Kõigepealt tuleb anda, pärast oodata, et ehk tuleb tagasi," märkis Seli.

KäRT KARPA