Protokoll on aluseks konkreetsete ekspordist huvitatud ettevõtete registreerimiseks Hiina sertifitseerimisasutuses, teatas maaeluministeerium.

Minister Kruuse sõnul on piimaprotokolli allkirjastamine mitmeaastaste läbirääkimiste tulemus, millega Hiina tunnustab nii Eesti riiklikku toidu- ja veterinaarjärelevalvesüsteemi kui ettevõtetes kohapeal läbiviidud inspekteerimiste põhjal meie piimatöötlemisettevõtete enesekontrollisüsteeme toiduohutuse tagamiseks.

„Kogu Euroopas on praegu põllumeeste jaoks põletavaim probleem oma toodangule turu leidmine, kuna ühisturul on paljudes sektorites ületootmine. Ka Eestis toodetakse piima ligi kaks korda rohkem kui vajame, seepärast on pääs Hiina turule meie piimatoodangule väga oluline samm ekspordivõimaluste avardamisel,“ selgitas ta.

„Edaspidi on Hiina turul oma toodangule koha leidmisel kandev roll juba ettevõtjatel, kuid riik on kindlasti valmis jätkuvalt pakkuma ettevõtjatele igakülgset tuge ametkondlikus suhtlemises,“ ütles Kruuse.

Kohtumisel olid kõne all edasised sammud ka teiste tootegruppide tunnustamisprotsessiga edasi liikumiseks. „Omalt poolt rõhutasime Eesti huvi eksportida Hiina ka näiteks mahetooteid - maheteravilja ja –veiseliha,“ sõnas Kruuse.

Põllumehed: ekspordi alustamiseks takistavad veel mõned tehnilised küsimused

Reaalse ekspordi käivitamiseks on ettevõtetel vaja lahendada veel mitmed tehnilised küsimused. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliidu hinnangul on ekspordi tegelikku algust on väga keeruline prognoosida, kuid see võib juhtuda alles järgmisel aastal.

„Eesti toiduainetele uute ekspordivõimaluste leidmine on oluline, et tulevikus mitmekesistada ekspordivõimalusi ja hajutada riske. Aus on tunnistada, et uute turgude avamine meie toodetele on küll väga oluline, kuid otsustav piimahinna muutus põllumajandustootjatele saab tulla vaid üldisest turuolukorra paranemisest. Olukord piimaturul on täna keeruline üle maailma, mistõttu on piimatoodete hinnad eksportturgudel üldiselt äärmiselt madalal tasemel,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus pressiteenistuse vahendusel.

„Tunnustame Maaeluministeeriumi ja Eesti ametkondade tööd Hiina turu avamisel. Selleks, et suudaksime kolmandatesse riikidesse müüa sellises koguses piimatooteid, mis hakkaks kajastuma ka Eesti piimatootjate sissetulekutes, tuleb jätkata tööd teiste Aasia riikidega administratiivsete takistuste kõrvaldamiseks toiduainete ekspordil,“ lisas Sõrmus.