Kuna leping viiel kontinendil tegutseva operaatoriga on konfidentsiaalne, siis pole teada, milliseid ülesandeid Eesti droonid täpselt lahendama hakkavad, teatas Eesti Kaitsetööstuse Liit ajakirjandusele.

“MAG Aerospace on meie jaoks ideaalne partner, sest nende põhitegevus on mehitamata õhusõidukite (UAV) opereerimine nii sõjalistes operatsioonides kui kommertstellimuste täitmiseks, samas kui Threodi põhitegevus on mehitamata lennusüsteemide arendamine ja tootmine,” rääkis Threod Systemsi juht Sten Reimann.

Eesti Kaitsetööstuse Liitu kuuluvate ettevõtete USA-ringreisi ajal alla kirjutatud koostöölepingu kohaselt on MAG Aerospace edaspidi ka Threod Systemsi toodete volitatud edasimüüja. Esimesed droonid on juba hangitud ning toetavad NATO operatsioone.

Threod Systemsi juhi Sten Reimanni sõnul peetakse maailma kaheks juhtivaks droonitootjaks USAd ja Iisraeli, kuid üha enam on ka Eesti ennast selles valdkonnas tõsiste tegijana näitamas. “Koostööd MAGi UAV operaatoritega lihtsustab oluliselt ettevõtete sarnased kogemused rahvusvahelistelt operatsioonidelt,” lisas ta.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimehe Kuldar Väärsi sõnul on äärmiselt positiivne, et Threod Systems on jõudnud sellise partnerluse ja reaalsete tehinguteni ning ettevalmistamisel on kokkulepped veelgi pikema perspektiivi seadmiseks.

Sel nädalal toimub Eesti kaitsetööstuse ettevõtete ringreis Ameerika Ühendriikides, mille eesmärgiks on tihendada koostööd sealse kaitsetööstusega. Ringreisil on näiteks mehitamata roomiksõidukite arendaja Milrem, droonide arendaja Threod Systems, superkondensaatoreid tootev Skeleton Technologies ja traadita piirijälgimise süsteemide tootja Defendec. Eesti kaitsetööstuse delegatsiooni programm kattus osaliselt USAs töövisiidil viibiva peaminister Taavi Rõivase omaga.