Auhinna “Tehnoloogia Arendaja 2001” pälvis Silmet erinevate tehnoloogiate väljaarendamiseks teadus- ja arendustegevusse tehtud ulatuslike investeeringute eest, mille maht 2001. aastal ulatus 48 miljoni kroonini. Silmapaistvaimaks tehnoloogiliseks läbimurdeks oli võimsate elektronkiirt kasutavate haruldaste metallide sulatusahjude juhtimise automatiseerimine.

Tiitel “Eksportöör 2001” omistati Silmetile 2001. aasta eduka eksporditegevuse eest. Ettevõtte eelmise aasta ekspordi kasv oli 44 protsenti ning maht 616,2 miljonit krooni. Ettevõtte omatoodangu osakaal ekspordis on 100 protsenti, teatas ETAle Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse pressiesindaja Aili Ohlau.

Silmet kui Sillamäe ja Kirde-Eesti suurimaid tööandjaid valiti ka auhinna “Piirkonna Edendaja 2001” võitjaks. Ettevõte investeeris keskkonnakaitsesse 12,5 miljonit krooni ja kohalikku infrastruktuuri neli miljonit krooni.

Parimate ettevõtete väljaselgitamine toimus ankeetküsitluse abil. Ettevõtete hindamisse kaasati maavalitsusi, omavalitsusliite, samuti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) võrgustikku kuuluvaid üle-eestilisi ettevõtlus- ja turismiinfokeskuseid ning turu-uuringute firma Ariko MG. Lõppvaliku teinud komisjonidesse kaasati EASi agentuuride nõukojad ning valdkondade eksperdid.

Peaauhinna “Ettevõtluse auhind 2001” võitja valiti välja kõigis kuues auhinnakategoorias viie parima hulka jõudnud ettevõtte seast. Nõukodade esindajatest ning EASi juhtkonnast koosnev komisjon arvestas seejuures ettevõtte 2001. aasta tulemuslikkust nii majanduslikke kui ka piirkonna arengule kaasaaitamise aspekte silmas pidades.

Auhinna “Eksportöör 2001” kandidaatide ja võitja valimisel hinnati ekspordi mahu olulist kasvu võrreldes eelnenud aastaga, ekspordi osakaalu kogukäibes ning omatoodangu olulist osakaalu ekspordis. Lisaks sellele arvestati 2001. aastal välja arendatud eksporttooteid ning uusi eksportturge, kvaliteedijuhtimissüsteemide- ja sertifikaatide juurutamist või nende olemasolu, samuti uurimis- ja arendustöö intensiivsust ettevõttes. Eeltingimuseks ettevõtetele küsimustike väljasaatmisel oli vähemalt 100 miljoni krooni suurune ekspordimaht ning Eesti kapitali oluline osalus.

Auhinna “Piirkonna edendaja 2001” kandidaatide ja võitja valimisel olid olulisemad tegurid ettevõtte poolt 2001. aastal loodud uued töökohad ning kodumaiste allhankijate ja toorainete kasutamise määr. Hindamisel arvestati ka ettevõtete investeeringuid keskkonnakaitseobjektidesse ja kohalikku infrastruktuuri ning piirkonna maine tõstmisele ja kohaliku elu edendamisele suunatud tegevust.

Auhinna “Tehnoloogia arendaja 2001” kandidaatide ja võitja valiku peamised kriteeriumid olid tehnoloogia abil loodav lisandväärtus, turu atraktiivsus ja konkurentsipositsioon, ettevõtte tehnoloogiline konkurentsieelis ning tehnoloogia kaitstus. Eeltingimuseks ettevõtte konkureerimisel auhinnale oli uue toote turuletoomine 2001. aastal.

EAS korraldas Ettevõtluse auhinna” konkurssi teist aastat. Silmapaistvamaid välisinvestoreid on EASi koosseisu kuuluvad EAS Välisinvesteeringute Agentuur selgitanud seitsmendat aastat ja eksportööre EAS Ekspordiagentuur viiendat aastat järjest.

EASi missioon on Eesti ettevõtluse arengu toetamine riiklike meetmete kooskõlastatud ja efektiivse rakendamise kaudu. Sihtasutuse tegevus põhineb EAS Ekspordiagentuuri, EAS Tehnoloogiaagentuuri, EAS Turismiagentuuri, EAS Regionaalarengu Agentuuri, EAS Välisinvesteeringute Agentuuri, EAS Ida-Viru Agentuuri ja EAS Lõuna-Eesti Agentuuri koostööl. EASi 2002. aasta eelarve on 537,2 miljonit krooni.