4. septembril esitlevad Tallinna Tehnikaülikool ja AS Eesti Ehitus TTÜ ehitusteaduskonna tugevuslabori uusi katsemasinaid.
Tegemist on taasiseseisvumisaja esimese erasektori suurannetusega Tehnikaülikooli õppeseadmetesse.
Kaasaegsed seadmed viivad uuele tasemele TTÜ teadlaste, õppejõudude ning tudengite võimalused erinevaid materjale uurida ja andmeid töödelda.

Lisaks sõlmivad Tallinna Tehnikaülikool ja AS Eesti Ehitus pikaajalise koostööleppe eesmärgiga tõhustada teadus- ja arendustegevust, innovatsiooni- ja tehnoloogiasiirdealased ettevõtmisi ning edendada tehnikahariduse taseme- ja täiendõpet.

"Juba Hammurabi seadustik tõstis au sisse ehitiste püsivuse ja ohutuse. Tugevusõpetus ja vastavad laborid on ehitusinseneride ettevalmistamise alustaladeks kõikides Euroopa ja maailma ülikoolides. On äärmiselt tore, et üks soliidne ehitusettevõtja on pannud käe alla koostöölepingule, mis seda alustala veelgi tugevdab," ütles TTÜ ehitusteaduskonna dekaan,
professor Roode Liias.

"AS Eesti Ehitus on läbi aastate regulaarselt toetanud insenerhariduse andmist ja omandamist Eestis. Toetus tugevuslabori seadmetesse ja TTÜga sõlmitud koostöölepe on sel teel samm edasi ning vaatab ettepoole juba oluliselt laiema vastutustundega," ütles ettevõtte poolset toetust ASi Eesti Ehitus juhatuse esimees Jaano Vink.
"Kvaliteetse kõrgtasemel insenerhariduse andmine on äärmiselt oluline mitte üksnes Eesti Ehituse vaatenurgast, vaid kogu Eesti jätkusuutliku arengu aspektist. TTÜ on ju üks väheseid võimalusi noortele saada kodumaal väga head tehnilist kõrgharidust."

Uued katseseadmed annavad Tehnikaülikooli tugevuslaborile senisest oluliselt paremad võimalused materjalide tugevuse määramiseks.
Masinatest suurem, Zwick/Roell Z250 võimaldab mõõta jõudu kuni 250 kN ning väiksem, Zwick/Roell Z2.5 vahemikus 2,5 kN kuni 5 N täpsusega 0,5%.
Katsete käigus mõõdetakse nii venitamiseks vajalikku jõudu kui ka seda, kui palju katsekeha mõõtepiirkond pikeneb.
Mõlemaid suurusi on nende katsemasinatega võimalik mõõta vanematest seadmetest oluliselt suurema täpsusega.
Kogu info katse tulemuste kohta laekub andmete töötlemise hõlbustamiseks otse arvutisse.

Tugevuslabor pakub väärtuslikku katsebaasi ka TTÜ koostööpartneritele.
Avatud ollakse koostööle ehitusfirmadega, kel oma laborid puuduvad.
Tugevuslabor on akrediteeritud mitmete Euroopa ja Eesti standarditega ettenähtud testide läbiviimiseks.