Seda näeb hästi kas või ekspordinumbritest. Mullu müüsid eestlased Hiinasse kaupa ja teenuseid 121,6 miljoni euro eest — umbes sama palju kui Briti Neitsisaartele. Võrdluseks — 2010. aastal müüsime SRÜ riikidesse 1,7 miljardi euro väärtuses toodangut ja teadmisi ning lähimale rikkale turule ehk Soome 2,6 miljardi eest, kirjutab Äripäev.

Juttu Hiina suurte võimaluste kohta jätkub kõigil. “Maailmapanga arvutustel on järgmise 10-15 aasta jooksul Hiina mõju maailma majanduskasvule peaaegu neli korda suurem kui USA-l ja 2,5 korda suurem kui Euroopa Liidul,” toob Eesti Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur välja värskelt riigikogule esitatud aastaraportis.

Tavaliseks on saanud teated, et mõni Eesti äridelegatsioon käis Hiinas või vastupidi. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on uhke Eesti esindatuse üle Shanghai EXPO-l, kus Eesti boksi külastas mullu üle 2 miljoni inimese. EAS on loonud Shanghaisse ka esinduse, mille ülalpidamiseks kulub tänavu ligi 70 000 eurot. Samas on aga esmapilgul ehmatav, et EASi ametlik esindaja Shanghais Priit Martinson suudab päringule mitu päeva vastust koostades teatada lühidalt, et “Hiinast impordivad täna hinnanguliselt sajad Eesti ettevõtted, ekspordivad kümned”. Mõni päev kulub veel ja siis jõuavad Martinson ja EASi ekspordidivisjoni juht Allar Korjas riikliku organisatsiooni eesmärkide kohta anda ka pikema selgituse. Selgub näiteks, et Hiina turule sisenemiseks on EASilt toetust saanud mitu firmat — teiste seas ka Liviko.

“See (ekspordi- — toim) number on loomulikult väike,” ütleb ettevõtja Rein Kilk ja otsib põhjuseid eelkõige siinsest mõtlemisest. Me peaks tema sõnul mõistma, mida Hiina üldse tähendab. Kilgile näiteks tundub, et kohati arvatakse, et Hiina on midagi Põhja-Korea sarnast, aga veidi suurem. “Tegelikult on maailmas viimase kümmekonna aasta jooksul toimunud jahmatav muutus — ilmunud on väga suur tegija ja seda, et Hiina muutub lähiajal maailma kõige võimsamaks riigiks, ei vaidlusta keegi,” märgib Kilk. Hiinasse suhtumise üle võiks mõtiskleda ka Eesti riik. “Kas Eesti huvi on arendada majandus- ja kaubandussuhteid või kohtuda näiteks dalai-laamaga? Muuseas, maailmas on umbes 5000 rahvust, kellest umbes 200-l on oma riik. Küsimus on, kas keskendume nende rahvuste abistamisele või on meil oma huvid ja tegeleme enda riigiga?” arutleb ta. Kilgil Hiinas ärihuvi pole, kuigi ta on sinna eksportimisele mõelnud.