"Eesti ettevõtted ei ole enam konkurentsivõimelised. Näiteks on tekkinud olukord, kus naaberriikide Eesti ja Läti ehitusmaavarade kaevandamisõiguse tasumäärad erinevad oluliselt, kahjustades seeläbi suurel määral meie ettevõtete konkurentsivõimet ja vähendades riigi sissetulekuid," kirjutasid Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane ja Eesti Mäetööstuse Ettevõtete Liidu juhatuse esimees Rein Voog rahandusminister Toomas Tõnistele saadetud pöördumises.

Pöördujad toovad välja, et Lätiga võrreldes on kaevandamisõiguse tasud Eestis ebaproportsionaalselt suured, muutes piirialadel konkureerimise pea võimatuks ning suunates mineraalsetest materjalidest toodete tootmist Lätti.

"Näiteks on ehitusliiva kaevandamisõiguse tasu meil 4,3 korda kõrgem (vastavalt 0,36 eurot/m3 Lätis ja 1,55 eurot/m3 Eestis), ehituslubajakivi tasumäär 8,4 korda kõrgem (0,28 ja 2,36 eurot/m3) ning ehitusdolomiidi tasumäär 11,2 korda kõrgem (0,21 ja 2,36 eurot/m3). Soomes puudub sarnane riiklik tasu/maks (kaevandamisõiguse tasu) sootuks."

Rebase ja Voogi sõnul pole Eestis kehtiv iga-aastane umbes viieprotsendiline kaevandamiõiguse tasumäära tõus jätkusuutlik ega ka mingilgi määral majanduslikult põhjendatud.

Loe pikemalt ERRist.