MTA statistikast võib välja lugeda, et lisaks võla summa arvestatavale kasvule on suurenenud ka võlglaste koguarv.

Kui eelmise aasta detsembri alguses ootas maksuamet maksuvõlglastelt 239,79 miljoni euro nendeni jõudmist, siis käesoleva aasta detsembriks oli see number tõusnud juba 267,88 miljoni euroni ehk umbes 28 miljoni euro võrra.

Võlglaste arv on aastaga suurenenud umbes 4000 juriidilise ja füüsilise isiku võrra. Kui 2014. aasta detsembris oli nende arv 33 035, siis tänaseks on see kerkinud 37 062-ni.

Maksuvõlglasest ettevõtete arv on kasvanud aastaga 1384 võrra ning eraisikute arv 2643 võrra.

Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits selgitas, et võlgnike arvu kasv on seotud n-ö väikevõlglaste arvu kasvuga. Kui võlgnike arv võrreldes aasta algusega on kasvanud 3747 isiku võrra, siis 3074 nendest on Lauritsa sõnul füüsilised isikud 10-50 euro suuruse võlaga.

„Arvestades, et maksukohustuse intressimäär on 21,9% aastas, võib väikesest võlast saada ajapikku aga oluliselt suurem,“ lausus ta.

Maksu- ja tolliamet on sel aastal korra ka kõikidele väikevõlglastele sellesisulise teavituse saatnud, et oma võlgnevusele aegsasti tähelepanu pöörataks. Kuigi selline teavitus võib tunduda väikeste summade puhul esmapilgul liigne, siis maksuameti hinnangul on vaja inimestele infot oma maksukohustuse kohta, et aidata neil vältida liigset intressikulu.

Võlasumma kasv on Lauritsa kinnitusel seotud eelkõige kütusesektoris tegutsevatele äriühingutele tehtud maksumääramistega, mis tehti kriminaalmenetluses tuvastatud asjaoludel.
Üle 320 000 euro suuruse võlaga isikute osas on võlasumma Lauritsa sõnul kasvanud võrreldes aasta algusega 29,9 miljoni euro võrra.