"Enefit 140 tehnoloogiat kasutav õlitööstus saavutas täisvõimsuse paari-kolmekümne aasta jooksul, pigem kolmekümne aasta jooksul. Tehnoloogiat on pidevalt täiustatud ja alles nüüd võib öelda, et tehas töötab maksimaalvõimsusega," kõneles Ansip.

Peaminister kritiseeris Eesti Energiat, märkides, et Auveres asuv Enefit 280 tehnoloogiat kasutav esimene tehas ei ole praeguseks tootma hakanud.

"Mingi õli on kätte saadud, aga on teatud tehnoloogilised sõlmed, mida tuleb ümber projekteerida, kuhu tuleb uut sisseseadet soetada. Need ei ole väga olulised ja keerukad sõlmed, jutt käib näiteks tigutransportööridest, kus temperatuurierinevused on väga suured ja seetõttu tekivad pinged. Pingeid ei ole osatud projekteerimisel ilmselt kõige täpsemalt ette näha. Need tehnoloogilised probleemid on kindlasti kõrvaldatavad ja ükskord see tehas hakkab tootma," märkis Ansip siiski.

Ansipi sõnul ei ole mõtet rääkida teisest õlitehasest veel enne, kui esimene ei ole käivitunud.

"Kui esimese käivitamine võtab kavandatust rohkem aega (aga praegu on käivitamine viibinud juba poole aasta jagu), see täisvõimsuse saavutamine võib võtta kavandatust märksa rohkem aega, siis ei ole mõistlik alustada kohe teise tehase ehitamisega, kui ei tea, kuidas see tehnoloogia meie põlevkiviga käitub," lisas peaminister.

Mullu oktoobris põhjustas tigukonveier Auvere uues õlitehases põlengu, mis lükkas veelgi tehase käivitamist edasi. Õlitehas maksis kokku 215 miljonit eurot.