Prognoosid näitavad elektriautode kasutajate arvu järjepidevat kasvu. Selle peamiseks põhjuseks on akude hinnalangus, mis mõjutab ka elektriautode hinda. 2025. aastaks prognoositakse, et tavaautode ja elektriautode hinnad on võrdsustunud ning ennustuste kohaselt on aastal 2040 55% kõigist maailmas müüdud uutest autodest elektriautod. 

Eesti Energia kliendikogemuse direktor Jüri Teemant ütles, et elektriautod on aasta-aastalt konkurentsivõimelisemaks muutunud ning kuna väga paljud suured autotootjad on samuti välja toomas uusi elektriautode mudeleid, võib prognoosida, et üleminek elektriautodele toimub kiiremini, kui seni arvatud.

Elektriautode laadimisvõrgustikku hakkab arendama võrguettevõte Elektrilevi. „Kuna elektrilise transpordi areng hakkab mõjutama ka elektrivõrku, siis oluline on transporti arendada koos elektrivõrguga,“ ütles Elektrilevi elektritranspordi juht Marko Viiding. „Elektrilise transpordi võrgustik kujuneb Eestis omaette suureks taristuks. Näeme, et suurte taristute koos haldamine annab ühiskonnale olulist väärtust. Nii on võimalik kaasaegset elektriautode laadimisvõrgustikku arendada kiiremini ja ressursse säästes,“ lisas ta. Tema sõnul on Elektrilevil taristu arendamisel kaks prioriteeti – muuta elektrisõidukite laadimine senisest kiiremaks ja sobivaks ka Euroopa standardi sõidukitele.

Elektriautode statistika näitab, et Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Soomes on elektriautosid praegu tuhande ringis, Rootsis aga üle 12 000.

„Eesti transpordisektoris on elektritranspordi populaarsuse kasv olnud visa tulema, sest elektriauto laadimine on tavakasutaja jaoks hetkel ajakulukas ning vajab eraldi planeerimist. Populaarsemates laadimispunktides on tihti probleem, et ei ole võimalik laadijaid ette broneerida, mistõttu on tihti teine sõiduk juba ees. Lisaks puudub autojuhtidel laadijate ebapiisava jaotuse tõttu kindlus pikemateks sõitudeks,“ lisas Teemant.

Esimeses etapis keskenduvad Eesti Energia ja Elektrilevi sel aastal kümne avaliku kiirlaadimisjaama rajamisele, seades esikohale kiirema laadimise ja kliendisõbraliku kasutajaliidese, mis võimaldaks lihtsamat broneerimist ja tasumist. Paralleelselt hakatakse välja arendama ka teenuseid kodutarbijatele, mis võimaldaks elektriautode kodulaadimist mugavalt integreerida klientide tänase elektripaketi osaks.

Aasta alguses sõlmisid Eesti Energia ja Tallinna Linnatranspordi AS koostöölepingu, mille eesmärk on välja töötada lahendus elektribusside targemaks laadimiseks ning testimiseks kuni kahel Tallinna bussiliinil. Pilootprojekti käigus töötab Eesti Energia välja targa laadimislahenduse, mis oskab juhtida laadimist vastavalt elektrihinnale ja koormustele. Samuti hinnatakse pilootprojekti käigus elektribusside koormust võrgule ning pikemas perspektiivis on plaanis välja töötada laadija, mis võimaldab müüa elektriautosse salvestatud elektrit võrku tagasi.