Möödunud aastal sõlmisid Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp võrdsete partneritena koostöölepingu põlevkiviõli eelrafineerimistehase rajamiseks. Investeeringu kogumaht ulatunuks hinnanguliselt 650 miljonit euroni ning sellega oleks loodud umbkaudu 100 töökohta.

Riik oli valmis projekti toetama, kuid eeltasuvusuuringu tulemuste kohaselt oleks pidanud riigi panus suurenema. Eesti Energia ei pidanud riigilt suurema toetuse küsimist mõistlikuks.

“2020. aasta algusest hakkasid maailmameredel kasutatavatele laevakütustele kehtima senisest oluliselt karmimad nõuded, mis viis turult ebakvaliteetsemad tooted,” selgitas Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals otsuse tausta. “Seevastu meie toodete hinnad tõusid rohkem kui prognoosisime ja tänasel kujul põlevkiviõli tootmine on kasumlik. Paraku rafineeritud toodete hind jäi samaks, muutes rafineerimise vähemkasumlikumaks.”

Ettevõtted otsustasid keskenduda kütuste kvaliteedi parandamisele teiste meetoditega.

“Eelrafineerimistehase projekti arendamisega ammutasime väärtuslikke teadmisi – mõistame vedelkütuste tootmise, turustamise ja täiustamise võimalusi paremini kui kunagi varem, “ ütles Vals. “Samuti tuvastasime ja valideerisime tehnoloogiapakkujaga lahenduse, kuidas Eestis toodetava põlevkiviõli kvaliteeti märkimisväärselt tõsta. Saime kindluse, et põlevkiviõli sobib standardsete merekütuste tootmiseks ning saadud teadmisi saab vajadusel rakendada edaspidises teadus- ja arendustöös.“