Veebruari algul jõudis konkurentsiametisse AS-i Kulon kaebus, mille tõttu uuris amet, kas Narva Elektrijaamade otsus peatada elektrimüük kahele võrguettevõttele oli põhjendatud.

Narva Elektrijaamad väitis, et oli sunnitud elektrimüügi väikefirmadele lõpetama, kuna ei saanud olla kindel, et siseturu tarbeks toodetavat elektrit, millelt on Eesti tarbijate arvelt makstud CO2 heitmekvoodi tasu, vaheltkasuga edasi ei ekspordita.

Konkurentsiameti selgitusel ostavad aktsiaseltsid Kulon ja Sagro Elekter sarnaselt teistele võrguettevõtjatele elektrienergiat määratud ja avatud tarnena.

Määratud tarnena müüakse seda osa elektrienergiast, mille tarbimist on võimalik ette prognoosida ning avatud tarnena seda osa, mis tuleneb elektrienergia tarbimise mitteprognoositavast kõikumisest.

AS-id Kulon ja Sagro Elekter ostsid määratud tarnet AS-ilt Narva Elektrijaamad ning avatud tarnet AS-ilt Baltic Energy Partners.

AS Narva Elektrijaamad asus elektrituruseaduse omapoolse tõlgenduse põhjal seisukohale, et AS-il Baltic Energy Partners puudus antud juhul õigus avatud tarnet osutada ning seda tuleb osta AS-ilt Narva Elektrijaamad.

Kuna AS-id Kulon ja Sagro Elekter selle seisukohaga ei nõustunud ja jätkasid avatud tarne ostmist AS-ilt Baltic Energy Partners, katkestas AS Narva Elektrijaamad neile määratud tarnete edastamise.

Lisaks põhjendas viimane tarne katkestamist sellega, et tema hinnangul olid Kulon ja Sagro Elekter ostnud põhjendamatult suurtes kogustes soodsa hinnaga Eesti turule ette nähtud elektrienergiat.

Konkurentsiamet võttis seisukoha, et tarne katkestamine poolte vahel eksisteerivate erimeelsuste tõttu seaduse tõlgendamise osas on turgu valitseva ettevõtja poolt täiesti asjakohatu ning "ebaproportsionaalne vahend" oma eesmärkide saavutamiseks. Pealegi seisnes antud juhul erimeelsus küsimuses, mis ei olnud isegi otseselt seotud määratud tarne osutamisega AS-i Narva Elektrijaamad poolt.

Konkurentsiamet on seoses konkurentsiseaduse rikkumisega alustanud AS-i Narva Elektrijaamad suhtes ka väärteomenetlust.

Eesti energiaturg avaneb osaliselt (35%) järgmise aasta septembris ning täielikult 2013. aastal.