Eesti Energia nimetust palunud nõukogu liikme sõnul ei ole pärast Tallinna Sadamas lahti läinud "ventilaatorit" ehk Neinar Seli ja majandusminister Juhan Partsi vahel puhkenud sponsorlustüli ühelgi nõukogu liikmel ega nõukogu esimehel, IRL-i soosikul Jüri Käol ega riigifirma kauaaegsel juhil Sandor Liivel tahtmist sattuda samuti riigiprokuratuuri huviorbiiti.

Pealegi peaks Eesti Energia selleks, et üldse EOK-d rahastada, muutma oma sponsorlustingimusi. Isegi, kui selline ettepanek tehtaks, kummitaks ka Eesti Energia tippjuhtkonda terav huvide konflikt. Nii Jüri Käo kui Sandor Liive kuuluvad EOK volikokku, Liive on ka Suusaliidu president.

"Väga tõenäoline, et Seli küsitud 500 000 euro teema ei tule päevakorda ka detsembrikuus. Nii palju südametunnistust Liivel siiski on, et ta ei hakka selle teemaga nõukokku tulema. Ja kuigi Eesti Energia üldkoosolek Jürgen Ligi on kõva spordimees, ei hakka ka tema jagama ukaase," nentis nõukogu liige. "Tema ei tee meil üldse suuri sõnu, tema räägib silmadega," muigab ta.

Sponsorlus olgu välistatud

Majandusministeerium tahab koostöös erinevate sektorite eraettevõtjatega vaadata üle riigi sponsorluse põhimõtted nii seaduste kui riigi äriühingute põhikirjade tasandil, vahendas "Aktuaalne Kaamera".

"Sponsorlus võiks olla selle sõna otseses mõttes riigi äriühingute jaoks välistatud. Me näeme seda struktuuri selliselt, et riigi äriühingud maksavad omanikule dividende ja omaniku dividendid suunatakse riigieelarvesse ja riigieelarvest eraldatakse kultuuriministeeriumile vahendeid, kes siis otsustab ja on vastutav spordi ja kultuuri toetamise eest," rääkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Regina Raukas.

Praegune seadus võimaldab suunata riigiettevõtetel sponsorluseks 1,5% viimase kolme aasta puhaskasumist.