Sellest, kui majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar käis Jordaanias põlevkivikonverentsil ning kirjutas alla valitsustevahelisele vastastikuse mõistmise memorandumile, on möödas seitse aastat. Samal ajal, 2006. aasta novembris, sõlmis Eesti Energia koostöömemorandumi Jordaania ühe põlevkivirikkaima maardla uurimiseks, plaaniga investeerida sealse põlevkivitööstuse käivitamisse.

Alates sellest hetkest on niinimetatud Eesti Energia Jordaania projekt olnud ka pidevalt avalikkuse tähelepanu all. Ikka ja jälle küsib üks või teine kannatamatult - millal see projekt juba valmis saab? Kärsitumatel on kannatus katkenud ja nõuavad vahel lausa töö pooleli jätmist. Kolmandad loevad kokku rahanumbreid, mida nende arvates kõrbesse maetakse.

Võib olla raske mõista, et nullist uue tööstuse ülesehitamine võtab aega. Eestlaste jaoks on põlevkivitööstus peaaegu alati olemas olnud. See on tänaseks ligi saja-aastane ja peaaegu sama vana kui meie riigi iseseisvusgi. Aga nii nagu ei sündinud põlevkivitööstus Ida-Virumaale üleöö, ei juhtu see ka Jordaanias. Ja kui ükskord sünnib, siis võivad eestlased pidada end selle ämmaemandaks. Terve rida olulisi etappe on selle nimel ja suure töö tulemusel tänaseks läbitud.

Usaldusväärsed põlevkivivarud

Projekti õnnestumise alus ja vaieldamatu eeldus on hästi läbiuuritud maavara. Eesti geoloogid on aastate jooksul Jordaanias suure töö ära teinud, kuid maavaradega seotud projektide finantseerimiseks peavad geoloogilisted uuringud saama volitatud audiitori kinnituse, et maavara on piisavalt uuritud ning selle olemasolu on usaldusväärselt tõestatud. 

Käesoleva aasta alguses saimegi erapooletult audiitori kinnituse, et Jordaania elektriprojekti elluviimiseks vajalikud geoloogilised uuringud on läbi viidud vastavalt rahvusvahelistele nõuetele ning hinnatud põlevkivi usaldusväärsus on kõrge. See on kõrge tunnustus Eesti geoloogide tööle. Samuti annab see projekti finantseerijatele kindluse, et maapõues leiduv varu on finantseerimiskõlbulik. 

Teine oluline läbimurre lõppema hakkaval aastal oli Jordaania keskkonnaministeeriumi heakskiit planeeritava põlevkivielektrijaama keskkonnamõjude hinnangule. Sellele eelnes kaheaastane põhjalik töö, mis hõlmas andmete kogumist projektipiirkonna kliimatingimuste kohta ja analüüse keskkonna, kultuuriliste ja sotsiaalmajanduslike tingimuste ning projekti mõjude kohta.

Loe postitust pikemalt siit.