„Oleme aktiivselt elektrit müünud vabaturul Lätis juba kaks aastat, väga hästi toimival Põhjamaade energiabörsil Nord Pool oleme elektriga kaubelnud viis aastat ning täna astume Eesti vabaturule tugeva ja konkurentsivõimelise energiaettevõttena. Täna on päev, mil turumajandus on jõudnud ka Eesti energeetikasse. Ma usun, et hästi toimiv elektriturg ja konkurents elektrimüüjate vahel tagavad kõikidele klientidele kindluse, et elekter on alati kättesaadav parima võimaliku hinnaga,“ rääkis Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive pressiesindaja teatel.

Enamik elektri müügilepingutest on sõlmitud üheksaks kuuks ehk aasta lõpuni. Suurem osa kliente on eelistanud lepingut fikseeritud või osaliselt fikseeritud hinnaga, mis kaitseb hinnakõikumiste eest börsil ja võimaldab arvestada kindlate kuludega.

Tänasest ostab ligi 230 ettevõtet, kes tarbivad ühes kohas üle kahe gigavatt-tunni aastas, elektrienergiat vabaturult. Edaspidi ei ole suurtarbijate jaoks elektri hind riiklikult reguleeritud, vaid sõltub elektri turuhinnast. Kehtiva seaduse kohaselt jääb keskmiste ja väikeste ettevõtete ning majapidamiste elektrihind 2013. aastani riiklikult reguleerituks.