Ettevõtte käive kasvas suurenenud toodangumahtude toel 18 protsenti ja ulatus 966 miljoni euroni. Kulumieelseks ärikasumiks (EBITDA) kujunes 310 miljonit eurot (+11,5 protsenti). Puhaskasum oli 160 miljonit eurot. Erinevate maksude ja dividendidena tasus ettevõte Eestile 190 miljonit eurot, teatas Eesti Energia.

Ettevõte kasvatas 2013. aastal elektrimüüki 13 protsendi võrra 11 teravatt-tunnini. Vedelkütuste toodang tegi möödunud aastal kõigi aegade rekordi ja jõudis 214 000 tonnini.

Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul tähendas monopoliajastu lõpp ootuspäraselt jaemüügi vähenemist. Ettevõtte 11 teravatt-tunnisest kogutoodangust müüdi jaeklientidele 7 teravatt-tundi elektrit (-12%), millest koduklientidele läks 1,4 teravatt-tundi. Elektrimüük Eesti koduklientidele moodustas käibest 5,5 protsenti, kasumit elektrimüügist koduklientidele ei teenitud.

"Samas tootsime me hulgiturule suurima koguse elektrit alates 1991. aastast. Elektritootmise kasvule aitasid kaasa rekordmadalad väävli- ja lämmastikuheitmed Narva Elektrijaamades, põlevkivitoodangu kasv Estonia ja Narva kaevandustes ning normaalsed marginaalid hulgiturul,” ütles Liive, kelle sõnul omas ärikasumile suurimat positiivset mõju just suurenenud elektri tootmine.

Lisaks elektri hulgimüügile kasvatasid kontserni käivet võrguteenuse ja vedelkütuste müük. Vedelkütuste puhul kasvas nii müügimaht, keskmine müügihind kui ka toodetud kogus.

Vedelkütuste müügihind kasvas 6 protsenti hoolimata sellest, et raske kütteõli hind maailmaturul langes 11 protsenti. “Kuigi meie õlitööstuse kõige uuemas tehases käib veel tootmisprotsessi stabiliseerimine, korvas meie edukus elektritootmises kogu sealt teenimata jäänud tulu täielikult ning Eesti Energia täitis nii oma käibe- kui ka ärikasumi eesmärgid,” ütles Liive.

Eesti Energia investeeringute maht oli 2013. aastal seoses suurearenduste lõpusirgele jõudmisega mõnevõrra väiksem kui varem, kui kodumaise energeetika arendusse suunati üle 500 miljoni euro aastas. Möödunud aastal investeeris Eesti Energia 419 miljonit eurot, millest suurema osa põlevkivitööstuse ja Elektrilevi võrguteenuse arendamisesse.