Ajal kui Soomes räägitakse juba kuuenda tuumareaktori rajamise vajadusest, on valminud ka analüüs Eestisse tuumaelektrijaama rajamise otstarbekuse kohta. Soome konsultatsioonifirma Ramse valminud uuringu kohaselt oleks Eestisse tehniliselt soodsaim tuumaelektrijaama rajamise koht Paldiski, kirjutab Postimees.

Arvestades elektri tarbimiskoormust, sobiks Eestisse kahe 600-megavatise võimsusega reaktoriga tuumajaam, mille ehituslik maksumus oleks 1,5 miljardit eurot ehk 23,5 miljardit krooni.

Võrreldes näiteks Soome ja Leedu uute tuumajaamade ja kohalike põlevkivijaamade omahinnaga oleks see siiski majanduslikult ülikallis.

Eestis ulatuks tuumaelektri omahind 62,6 sendini kilovatt-tunni (kWh) kohta, mis on nii Ignalina kui ka Soome Olkiluoto uute tuumareaktorite elektri hinnast oluliselt kallim.

“Lisaks puudub meil vajalik infrastruktuur ja oskusteave ehk meil pole inimesi ja teaduspotentsiaali,” selgitas Eesti Energia tehnikadirektor Lembit Vali.

Uue põlevkivijaama ehitamisel Narva oleks arvestades ka keskkonnakulude karmistumisega elektri hinnaks 45 senti/kWh, mis oleks tuumajaamast selgelt odavam. Tuumajaama miinuseks võrreldes põlevkivijaamaga oleks ka suvised probleemid ülevõimsusega ehk elektri vähese tarbimisega kuudel pole seda võimalik lihtsalt seisma panna.