„Suurklientidel on võimalik valida, kas fikseerida elektri hind ning kaitsta ennast sellega hinnakõikumise eest börsil, fikseerida hind osaliselt või osta elektrit hinnaga, mis kujuneb börsil," ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink ettevõtte teates.

"Selgitame klientidele ühe või teise valiku eeliseid ning pakume võimaluse sõlmida leping nii lühemateks kui ka pikemateks perioodideks. Seni on ettevõtted eelistanud fikseeritud hinnaga lepinguid aasta lõpuni, mis tagavad neile stabiilsetel tingimustel sisendressursi.”

Eesti Energia on teinud vabaturu elektripakkumise kõigile ligi 230 suurtarbijale ning jätkab läbirääkimisi lepingute sõlmimiseks.

1. aprillist peab umbes 230 suurklienti, kes tarbivad ühes kohas üle 2 gigavatt-tunni aastas, ostma elektrienergiat vabaturult. Edaspidi ei ole suurtarbijate jaoks elektri hind riiklikult reguleeritud, vaid sõltub elektri turuhinnast. Suurkliendid peavad vabaturu elektrilepingu sõlmima hiljemalt märtsi lõpuks.

Keskmiste ja väikeste ettevõtete ning majapidamiste elektrihind jääb 2013. aastani riiklikult reguleerituks.

Lätis avanes elektriturg mais 2008 ning Leedus käesoleva aasta jaanuaris. Eesti Energia turuosa on Lätis ligi 6 protsenti ning Leedus on sel aastal sõlmitud esimesed vabaturu lepingud.